Cégvilág

Rontott megítélésünkön a Sláger-Danubius botrány

Magyarországot a korábbi évekhez hasonlóan a „szabad” kategóriába sorolta az amerikai kormány és magánszervezetek által finanszírozott nonprofit szervezet, a Freedom House tegnapi jelentése – olvasható a Népszabadság portájlán.

A nol.hu leírása szerint a 2009-es és 2008-as 21 pont után azonban az ország osztályzatát kissé lerontva 23 pontot adott a sajtószabadság fokát mérő, 0-tól 100 pontig terjedő skálán, amelyen a kevesebb pont jelöli a szabadabb sajtót.

Így Magyarország a tavalyi 33.-ról a 42. helyre került a Freedom House rangsorában, egy szinten Dominikával és Franciaországgal, egy helyezéssel megelőzve Szlovákiát. A tanulmány szerint a magyar pontszám a rádiós frekvenciák odaítélése és regisztrációja körüli problémák miatt lett gyengébb.

Az éves jelentés szerint egyébként a sajtószabadság nemcsak hazánkban, hanem a világ szinte minden régiójában visszaesett.

Az együtt kezelt kelet-közép-európai és volt szovjet térségben 8 ország kapott szabad minősítést, 11 ország részben szabad volt, 10 országban pedig nem volt szabadnak tekinthető a sajtó.

sajtó sajtószabadság frekvencia Freedom House
Kapcsolódó cikkek