Cégvilág

Újabb milliárdokból fejlődhet a kkv-szektor

Az egyes hitelprogramok meghirdetésétől április 11-ig összesen 308,6 milliárd forint új hitelt hagyott jóvá a vállalkozói programok szerinti hitelek keretében – olvasható a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. közleményében. A bank ez év április 6-11. között 794 millió forintot folyósított a kkv szektor vállalkozóinak, ami a korábban jóváhagyott hitelszerződések teljesítése.

Mint ismert, a kormány 2010 februárjában a Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretösszegét – a magas kihasználtság miatt – 310 milliárd forintról 360 milliárd forintra emelte. Ezen túlmenően az Agrárfejlesztési és az Agrár Forgóeszköz, valamint az MFB Forgóeszköz Hitelprogramok keretein belül további jelentős források állnak még a kkv szektor rendelkezésére.

A 2010. március havi összesítés adatai szerint a bank a kkv programok keretében 149 kérelmet fogadott be mintegy 32 milliárd forint értékben. A KKV szektor számára a hitelprogramokból a havi folyósítás értéke 4,5 milliárd forintot tett ki. A befogadások száma és értéke egyaránt növekedett az előző hónaphoz képest, és magasabb az egy kérelemre jutó hitelérték is. Ennek oka a jelentősebb összegű közvetlen befogadások értékének növekedése volt.

A hónap során és a korábban a befogadott kérelmekből összesen 116 jóváhagyás történt 16,5 milliárd forint értékben, mindkettő jelentősen meghaladja az előző havit. Az átlagos befogadási érték márciusban 216 millió forint volt, a jóváhagyott ügyleteké pedig 141 millió forint.

Márciusban a bank 3 új kérelmet fogadott be bankgarancia programjai keretében, közel 6 milliárd és a korábban befogadott kérelmek közül 2 jóváhagyás történt közel 2 milliárd forint értékben.

A programok közül a Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram volt az abszolút domináns, a jóváhagyások számának 85%-a, míg azok értékének 97%-a ennek a programnak a keretében valósult meg.

fejlesztési bank hitel kkv forgóeszköz hitelprogram MFB
Kapcsolódó cikkek