Cégvilág

Állami kézbe kerülhet a Mol ötöde

A távozó és az új kormány képviselői is tárgyaltak már annak érdekében, hogy az állam megvásárolja az orosz Surgutneftegas-nál (Szurgutnyeftyegaz) lévő Mol-részvényeket – írta szombati számában a Népszabadság.

A lap információi szerint az állam nevében mind az előző, mind az új kormány képviselői folytattak már tárgyalásokat a Szurgutnyeftyegazzal az orosz olajcég birtokában lévő Mol-pakett megvásárlásáról. A téma először a januárban megtartott orosz–magyar gazdasági vegyes bizottsági ülésen merült fel. Az onnan kiszivárgó hírek szerint vagy a magyar állam, vagy a Mol maga akarná megvenni az olajtársaság részvényeinek 20 százalékát.

Friss hírek szerint a szerepre inkább a magyar állam vállalkozna. A tetemes vételárat ugyanis most csak a magyar állam tudná előteremteni. A Szurgutnyeftyegaz tavaly 1,4 milliárd eurót fizetett a csomagért, nagyjából a mostani, részvényenként 18 ezer forint körüli árfolyamon. Ez kétszerese volt az akkori árfolyamnak, de az eladó osztrák OMV ezt támasztotta feltételül - olvasható a lapban.

A Népszabadság szerint ezt a mai áron közel 400 milliárd forintot a magyar állam is csak az növelésével tudná előteremteni. Ugyanakkor a hiányt nem növelné, mert nyereséges cégbe fektetnének.

A lap hozzáértőkre hivatkozva azt írta, a vásárlás jól jöhet a kormányra lépő Fidesznek. Beleillik a nemzeti gyarapítását célzó terveikbe, és jó tárgyalási pozíciót jelent a gázárak ügyében is.

Szurgutnyeftyegaz Mol tulajdonos Mol
Kapcsolódó cikkek