Cégvilág

Ingatlanközvetítők: Ne a tisztességeseket félemlítsék meg!

A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) levélben hívta fel a Gazdasági Versenyhivatal figyelmét az ágazatban tapasztalható gondokra.

Az eddigi gyakorlattól eltérően a szakmában dolgozók közül ne azokat a tisztességes vállalkozókat, cégeket ellenőrizze és tartsa félelemben a akik jogkövetők, hanem azokat, akik feketén, végzettség, közteherviselés nélkül dolgoznak. Valójában ők járatják le a szakmát. Ha ez a gyakorlat folytatódik, nem lesz értelme a legális működésnek – írja közleményében a MIÉSZ.

A MIÉSZ levélben nyújtotta be igényeit a Gazdasági Versenyhivatalnak, ebben kérik a Lakás-és hitelügyi Ombudsman hivatalának létrehozását. Szükségesnek tartják az Ingatlanszakma felügyeletét és annak szabályozóit meghatározó önálló állami hivatal létrehozását, ellenőrzési és szankcionálási jogkörrel.

A szervezet szerint fontos lenne az önálló Ingatlankamara létrehozása, valamint a lakosság rendkívül határozott védelme a lakásmaffia-jellegű csalások és az ingatlannal kapcsolatos visszaélések ellen. Az Ingatlanszakmában dolgozók esélyegyenlőségének és vállalkozói biztonságának védelme szintén fontos az érdekvédelmi szervezet szerint.
 

MIÉSZ versenyhivatal Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete GVH
Kapcsolódó cikkek