Cégvilág

Augusztustól új elnöke lesz a Magyar Rádiónak

Nem indul újra az elnöki posztért a Magyar Rádió elnöke. Such György a Népszavának megerősítette, a pályázati csomagot ugyan felvette, de úgy döntött, nem adja be. Ez azt jelenti, hogy július 31-e után már nem ő vezeti a közmédiumot.

Such korábban kijelentette, csak akkor folytatja a munkát, ha a "mértékadó politikai erők" támogatják. Korábban csak az MSZP, az SZDSZ és az MDF által delegált kurátorok ajánlották mandátuma meghosszabbítását, de mára vélhetően kiderült, a kormány mást szán a posztra. Ez a lépés a rádió más vezetőit is érinti majd, a Kossuth Rádió főszerkesztője, Kerényi György például már korábban jelezte, ő is távozik, ha Such megy.

A rádió elnökének távozása összefügg az új médiatörvénnyel – írja a Népszava. Az öt előterjesztést tartalmazó javaslatot a fideszes Rogán Antal és Cser-Palkovics András adta be az Országgyűlésnek.

A változások jelentősek, de a közmédiumok, amelyek érdeklődéssel várták a törvényalkotás végeredményét, vélhetően nem erre a változatra számítottak – jegyzi meg a Népszava. A javaslat ugyanis kezdeményezi a Közszolgálati Közalapítvány (KK) létrehozását, a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tanácsadó testületének jogutódjaként. A közmédiumoknál eddig külön-külön kuratórium gyakorolta a tulajdonosi jogokat. A jövőben a KK irányítójaként egy közös kuratórium látná el a feladatot. A testületbe egyenkénti szavazással 4 tagot választ az Országgyűlés a jelenlevő képviselők kétharmadának szavazatával. Ez nem lesz egyszerű, sőt előre borítékolható a botrány, hiszen a tagok felét a kormánypárti, másik felét az ellenzéki frakciók jelölik. Vagyis a három ellenzéki párt csupán két tagot küldhet.

elnök Magyar Rádió Such György
Kapcsolódó cikkek