Cégvilág

Egészségre ártalmas paprika és eper - Tabajdi az Európai Bizottsághoz fordul

Az Európai Bizottsághoz fordult Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az egészségre ártalmas marokkói paprikával kapcsolatban kipattant ügy nyomán.

"Az illetékes magyar hatóság hitelt érdemlő felmérései alapján fele-fele arányban fordul elő az uniós élelmiszerbiztonsági előírások be nem tartása. Különös gondot jelent bizonyos külföldről importált étkezési célú mezőgazdasági termékek esetében, hogy azok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben tartalmaznak az egészségre ártalmas vegyszermaradványokat. A korábbi években, különösen az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok a megengedettnél nagyobb növényvédőszer-maradék mennyiséget mértek a Marokkóból és Egyiptomból származó növényi zöldség és gyümölcs termékek jelentős részében, különösen a paprika és a földieper esetében. A kifogás alá eső áruk többnyire légi úton érkeztek Magyarországra" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az EP Mezőgazdasági Bizottságának tagja.

Tabajdi Csaba írásbeli kérdéssel fordult az ügyben az Európai Bizottsághoz, melyben hasonló esetek megelőzésére alkalmas óvintézkedéseket szorgalmaz. A képviselő szerint az ilyen esetek gyakorisága élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi aggályokat is felvet. Bár a fent említett a szennyezett élelmiszerek - köszönhetően a magyar ellenőrző hatóságok éberségének - nem jutottak el az üzletek polcaira, mégis megnyugtatóbb lenne, ha már a származási országban fény derülne az ilyen típusú veszélyekre.

Általában a legtöbb élelmiszer tartalmaz nyomokban valamilyen vegyszermaradékot, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet, és hogy milyen mennyiségben. Az Európai Unióban érvényes élelmiszerbiztonsági határértékrendszere pontosan meghatározza azt a maximális koncentrációt, amely esetében egy élelmiszer még forgalomba kerülhet. A határértékek megállapítása vegyületenként szigorú humán egészségügyi kockázatelemzés alapján történik.

Tabajdi kifejtette: "Mivel az észak-afrikai országokra más termelési és élelmiszerbiztonsági szabványok vonatkoznak, ezért előfordulhat, hogy az onnan származó termékek magasabb koncentrációban tartalmaznak vegyszereket, mint az EU-ban megengedett érték, esetenként pedig olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek felhasználását Európában már betiltották. Ez azonban elfogadhatatlan."

Az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés alapvetően a nemzeti hatóságok feladata, azonban a 178/2002/EK rendelet alapján működik egy RASFF elnevezésű élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszer. Ezen keresztül a tagállamok haladéktalanul jelentik a Bizottságnak az élelmiszerekből és takarmányokból származó, az emberi egészséget közvetve vagy közvetlenül érintő veszélyeket.

Az Európai Parlament régóta sürgeti, hogy az Európai Bizottság kezdjen tárgyalásokat az uniós normákat rendszeresen megsértő harmadik országokkal, jelen esetben Marokkó és Egyiptom illetékes minisztériumaival.

Tabajdi Csaba Marokkó eper paprika Egyiptom
Kapcsolódó cikkek