Cégvilág

"Hazát az orvosnak, orvost a hazának"

Így kezdte megszólalását Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Mint a Világgazdaság egészségügyi konferenciáján elmondta, a szakorvosjelöltek betegellátás frontvonalán dolgoznak.

Ismerik az orvosképzés és szakképzés valódi természetét. Békaperspektívából élik meg a problémákat és látják az egészségügy mostani helyzetét. Ám a bér nem fedezi a megélhetést, életpálya helyett kényszerpálya vár rájuk. Az egyetemen protokollok szerint tanítják őket, hogyan lássák el a beteget, ám a gyakorlatban sokszor káosz fogadja őket.

Mélyvízbe kerülnek: túlterhetek, egyedül ügyelnek, háttér nélkül. Így a betegellátás színvonalát nem tudják képviselni. Sokszor a rezidensek adnak egymásnak tanácsot, mert nincs mögöttük tapasztalt orvos. Fiatal orvosok két-három állással, túlterhelten dolgoznak. A fiatalok az elméleti képzést jónak találják, ám a gyakorlati képzéssel 44 százalékuk elégedetlen. A végzős hallgatók 93,1 százaléka hálapénz nélkül is itthon dolgozna, ha a bére megduplázódna.

Papp úgy látja, a szakorvosképzés összeomlás előtt áll. A rezidensek nem szankciókkal 4 év erejéig, hanem motiváló tényezőkkel élethosszig kell itthon tartani. Egy hónapon belül 300 orvost veszíthetnek el, ha a régi rendszer marad. Mint mondta, az Orbán-kormány talán partnerként kezeli őket és nem szankcióban gondolkodik.

A civilszervezetek szerepéről beszélt a Világgazdaság Egészségügyi konferenciáján Simon Tamás a Magyar Rákellenes Liga elnöke, betegszervezetek képviselője.

A Magyar Rákellenes Liga 37 alapszervezettel, 3 600 taggal dolgozik és 40 millió forintból tíz kórháznak juttat forrást műszerfejlesztésre. Mint az elnök fogalmazott, sokan azt hiszik, hogy az üdvösséghez elegendő csupán a jó szándék és az elhivatottság. Ami viszont hiányzik: sokszor nem csak a pénz, de a józan szakmai szempontok elfogadása. A kormányzati és a civil szervezeteknek együtt kell gondolkodniuk.

Véleménye szerint az egészségnevelés és formálás egészségmegőrzés terén a civil szervezetek lehetőségei igen nagyok. Az elnök abban bízik, hogy sikerül jó együttműködést kiépíteni az új kormánnyal.

További megszólalók a konferenciáról itt

egészségügy Magyar Rezidens Szövetség konferencia
Kapcsolódó cikkek