Cégvilág

Még olcsóbb lesz a telefonálás

Az Európai Bizottság várhatóan a közeljövőben tovább szigorítja a roaming díjakra vonatkozó szabályozást, mert a tapasztalatok szerint a szolgáltatók többsége a megengedett maximális költségeket hárítja át a fogyasztókra.

Három éve vezette be az a roaming díjakra vonatkozó plafont, de a ma közzétett jelentés szerint az Európai Bizottság nem teljesen elégedett az eredményekkel, ezért elképzelhető, hogy tovább szigorítják a korlátozásokat, ahelyett, hogy – az eredeti elképzelésnek megfelelően – hagynák, hogy lejárjon azok hatálya.

2005 óta a határon átnyúló hívások ára 70 százalékkal, az sms-é 60 százalékkal csökkent. 2009-ben az EU felmérése szerint az európai polgárok a normál hívásdíjakon fölül 38 eurócentet fizetnek percenként a kezdeményezett hívásokért és 14 eurócentet a hívásfogadásért. Az EU-ban a két maximális érték 43 cent, illetve 19 cent, vagyis a szolgáltatók a legmagasabb megengedhető értékekhez közeli díjakat szabnak ki – írja a The New York Times.

Neelie Kroes, a telekommunikációért felelős EU-biztos várhatóan még ebben a hónapban dönt arról, hogy meghosszabítják-e a korlátozást vagy pedig a korábbi elképzelésnek megfelelően 2012-ben törlik azt.

Az adatroaming díjai egyébként még mindig igen magasnak számítanak, az EU csak a nagykereskedelmi áraknál határozott meg megabájtonként 1 eurós limitet, amit pénteken 80 centre csökkentenek. Az európai fogyasztók tavaly átlag 2,66 eurót fizettek egy megabájtnyi, roaminggal letöltött adatért, miközben a szolgáltatók egymásnak csak mindössze 55 eurócentet számolnak fel ugyanezért.

korlátozás roaming Kroes EU roamingdíj Európai Unió
Kapcsolódó cikkek