Cégvilág

Nem csempészáru, mégis olcsóbb – Szürkeimport vagy árverseny?

Még megbecsülni sem lehet, hogy „szürkeimportra” való hivatkozással mennyivel drágább ugyanaz a termék a magyar fogyasztóknak.

A jogilag nem létező kategória hátráltatja a nyílt piaci versenyt, elsősorban az műszaki termékeknél: a drágábban árusító nagy cégek az árverseny vállalása helyett előszeretettel nevezik „szürkeimportnak” az olcsóbb termékeket, és a garanciális problémák emlegetésével próbálják elriasztani a vevőket a konkurenciától. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerint jogilag „szürkeimport” nem létezik, a garancia pedig minden Magyarországon forgalomba hozott termékre egyformán kötelező érvényű.

Nem csempészáru, nem hamisítvány: ugyanaz a termék, mégis akár harmadával olcsóbb lehet az ár. Az egyik forgalmazó szerint árversenyről van szó, a másik szerint „szürkeimportról”.

 

A nagy márkák képviseletei sokszor igyekeznek a vevőkkel elhitetni, hogy a kedvezőbb ár mögött garancia nélkül, gyanús termék lehet. Pedig szürkeimportot nem ismer a törvény, és a garancia vállalását sem lehet megkerülni.

„A szürkeimport, mint jogi kategória nem létezik. Ha valaki a terméket külföldön legálisan vásárolta meg, Magyarországra legálisan hozza be, tehát minden vámkezelési, adózási és egyéb jogszabálynak megfelel, akkor a portéka legálisan forgalmazható Magyarországon.” - állította dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, majd hozzátette: „A garancia mögött álló jogszabályok egyértelműen ugyanazok, mint ha más csatornán, márkaképviseleteknél, szakáruházban vásároltam volna. Ha egy ilyen termék meghibásodik, akkor ugyanazok a jótállási szavatossági szabályok kell hogy érvényesek legyenek, mint bármilyen más termék vonatkozásában.„

A szakértők szerint Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozáskor kezdődött ez a probléma, amikor a vámhatárok megszűnésekor élelmes magyar kereskedők saját nyugati beszerzési forrásokból egyes termékeket a nagy hivatalos magyarországi forgalmazók árainál olcsóbban kezdtek kínálni. Egy márkás videotechnikai felszereléseket és eszközöket forgalmazó kisebb kereskedés, az Arizona MPS Kft. is folyamatosan tapasztalja a nagy képviseletek félrevezető tanácsait. 

„Néhány pályázaton azt a rémhírt keltették a márkakereskedők, hogy csak az általuk forgalmazott eszközök származnak hivatalos forrásokból, és csak ezekre vonatkozik a gyári garancia. Ez nem így van, például a mi termékeink is mind legálisan kerülnek Magyarországra, és egyes termékeknél akár az 5-7 éves garancia is érvényes lehet.”- fogalmazott Juhász András, az Arizona MPS ügyvezetője.

A közvetlen külföldről hozott termékekre is érvényes a garancia, de  érdemes arra odafigyelni, hogy mindig megkapjuk a jótállási papírokat is.

csempészáru árverseny szürkeimport
Kapcsolódó cikkek