Cégvilág

Jelentősen növelte eredményét a Scania

A Scania üzemi eredménye 5,632 milliárd svéd koronára emelkedett, míg az értékesítés nettó árbevétele 23 százalékos növekedéssel elérte a 37,105 milliárd svéd koronát a 2010-es év januártól júniusig tartó időszakában. Az eredmények döntően a Latin-Amerikából érkezett megrendelésnek köszönhetőek.

Az értékesített járműmennyiség növekedése, a rendelkezésre álló kapacitások jobb kihasználása, valamint az elmúlt évben bevezetett költségmegszorítások mindegyike hozzájárult a Scania eredményeinek pozitív alakulásához 2010 első félévében – áll a társaság közleményében. A vizsgált időszakban az üzemi eredmény elérte az 5,632 milliárd svéd koronát, míg a működési nyereség a második negyedévben a rekordnagyságú 17 százalékot.

A közlés szerint a cégcsoport kihasználta a globális termékválasztékban és gyártási rendszerében rejlő rugalmasságot, így a lehető legrövidebb idő alatt tudott reagálni a főként Latin-Amerikából eredő magas keresletre.

Nehéz-tehergépjárművek

A társaság tapasztalata szerint az európai piacon egy lassú, de biztos keresletnövekedés indult el 2010 első félévében. Ugyan számos országban a forgalomban levő tehergépjárművek átlagéletkora viszonylag magas, de az új gépjárművek értékesítésének növekedést mégis visszafogja az, hogy a fuvarozók még mindig sok felesleges kapacitással rendelkeznek, ugyanakkor a fuvardíjak viszonylag alacsonyan maradtak. Ezzel szemben Latin-Amerikában, főleg Brazíliában erőteljes növekedés indult meg a különböző adókedvezményeknek és kamattámogatásoknak köszönhetően. A használt járművek forgalma világszinten jelentősen nőtt ebben az időszakban és Nyugat-Európában a bérleti üzletág is felfutott. 

Mindezek alapján a leszállított járművek száma 40 százalékkal, 24 701 darabra nőtt, szemben a 2009 hasonló időszakában elért 17 618 darabbal. A rendelésállomány emelkedése még a leszállított járműveknél tapasztalható növekedést is meghaladta, a változás 187 százalék volt, azaz összességében 33 570 darab járműre érkezett megrendelés.

 A nehéz-tehergépjárművek értékesítésének árbevétele 21 118 millió svéd koronára emelkedett, amely 28 százalékos növekedést jelent a 2009-es első félévében elért 16 524 svéd koronás eredményhez viszonyítva.

Buszok

A leszállított buszok száma 3 620 darabra emelkedett az elmúlt félév folyamán, amely 19 százalékos bővülést jelent. A rendelésállomány még ennél is nagyobb mértékben emelkedett: darabszámban elérte a 3 458-at, amely 33 százalékos növekedésnek felel meg.

Régiónkénti lebontásban a legnagyobb növekedés Latin-Amerikában figyelhető meg, ahol a buszrendelések megduplázódtak a vizsgált időszakban. Ezzel szemben Európára a stagnálás volt jellemző.

Scania kamion tehergépjárművek nyomaték busz V8 Latin-Amerika
Kapcsolódó cikkek