Cégvilág

Aki kerülné a szalmonellát, ne egyen többé tükörtojást?

Az Egyesült Államokban több mint félmilliárd tojást vettek le a polcokra szalmonella fertőzés miatt. A mega-visszahívást követően a gyártók és a civil szervezetek egymással csatázva igyekeznek elhárítani a felelősséget.

Miközben a tojás ára folyamatosan emelkedik az Egyesült Államokban, a gyártók a USA Today szerint a legrosszabb taktikát választják azzal, hogy a fogyasztókra igyekeznek terheli a szalmonella fertőzések felelősségét. Eddig ezernégyszázan fertőződtek meg szalmonellával tojás közvetítésével, az Egyesült Tojástermelők pedig azt állítják, hogy minden esetben kimutatható: a fogyasztók nem megfelelően főzték, illetve sütötték meg a tojást, ezért nem pusztult el a kórokozó.

Krista Eberle, a szakmai szervezet termékbiztonsági szakembere a lapnak úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a lakosság úgy tekintsen a tojásra, mint a marhahúsra, és ennek megfelelően mérje fel a kockázatokat. A termelők arra figyelmeztetnek, hogy a kórokozó elpuszításához mind a tojás fehérjét, mind a sárgáját szilárd állapotig kell főzni, illetve sütni – vagyis a tükörtojás, és a lágytojás fogyasztása kockázattal jár. Ezt megerősítette a szövetségi élelmiszerbiztonsági felügyelet (FDA) illetékese is, kiváltva ezzel a civil fogyasztóvédők haragját.

A S.T.O.P nevű szervezet vezetője, Nancey Donley hangsúlyozza: a gond nem az, hogy a fogyasztók rosszul készítették el az ételt, hanem az, hogy a tojás fertőzött. Hasonlóan vélekedik a Carter elnök alatt a mezőgazdasági programon dolgozó Carol Tucker-Foreman, aki szerint nem lehet a lakosságot az élelmiszerlánc-biztonság utolsó láncszemeként felelőssé tenni. Ennyi erővel ugyanis figyelmeztető feliratokat is el lehetne helyezni, miszerint: "az Ön és családja védelmében javasoljuk, hogy feltételezze, hogy ezek a tojások szalmonellával fertőzöttek".

Az ügy érdekessége, hogy a szakértők szerint a fertőzések többségét nem is a nem megfelelően előkészített tojás elfogyasztása, hanem a keresztefertőzés okozza. A vizsgálatok szerint a tojás elkészítéséig tartó szakaszban a nyers tojás a legkülönbözőbb területekre csöppen: a konyharuhától az asztalig, innen pedig nyersen kerül az ételekbe.

fertőzés szalmonella tojás kórokozó visszahívás
Kapcsolódó cikkek