Az optimista hangulatot erősíti az is, hogy nőnek az érdeklődők területi igényei, és az „A” kategóriából is egyre többen költöznek „B”kategóriás ingatlanba.

Az eltelt háromnegyed év adatai alapján kijelenthető, hogy megállt a bérleti díj csökkenése a fővárosi „B” kategóriás irodapiacon. A 2008-as 10 euróról ez év elejéig 7 euróra esett vissza az átlagos négyzetméterár, és azóta ezen a szinten stabilizálódott. Sellyey Tamás, a piacvezető Indotek Group értékesítési igazgatójának várakozása szerint az elkövetkező negyedévben megkezdődik az árak visszakapaszkodása a válság előtti szintre. A „B” kategóriában az ingatlanok kihasználtságára a válság kevésbé volt hatással, mint az „A” kategóriában, ezért a fejlődés elsősorban az árszint emelkedésében és az ágazat területi bővülésében lesz tetten érhető – jelentette ki a szakember.

A bérleti díjak csökkenése mellett sok más tényező is arra utal, a „B” kategória túl van a nehezén. Tavaly még a bérlők kétharmada, idén már kevesebb, mint fele rendezte késedelmesen a számláit. Az átlagos fizetési csúszás 2009-es 52 napról, 2010-ben 39 napra csökkent.
Nem csupán az irodák és raktárak iránti érdeklődés nőtt, de a méretigények is kedvezően változtak az elmúlt hónapokban. A bérlők az irodák közül a tavaly átlagos 200 négyzetméter helyett idén 4-500 négyzetmétereset keresnek. A raktárpiacon pedig míg 2009-ben az 1000 négyzetméter volt a plafon, 2010-ben már a 2-3 ezer négyzetméteres ingatlanokra kérnek ajánlatot az érdeklődők.

Az „A” kategóriából még a tavalyinál is nagyobb arányban költöztek a bérlők „B” kategóriás irodába. Az Indotek Group új partnereinek 2009-ben még csupán 7-8 százalékát tették ki az A-ból érkezők, idén már jóval 10 százalék fölé nőtt az arányuk.
Sellyey Tamás véleménye szerint a várható gazdasági fellendülés sem változtat majd a „B” kategória növekvő népszerűségén, mert sokan akkor is a takarékos megoldásokat részesítik előnyben – csak nem a kényszer, hanem az ésszerűség miatt. A gazdasági szereplők körében ma már általánosan tapasztalható törekvés a működési költségek józan mértékű csökkentése. Ez a jelenség egyértelműen a „B” kategóriának kedvez.