Cégvilág

Stabilitást vár a gyógyszeripar - A gazdaság motorja lehetne

A Servier 80 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre Magyarországon

Szerencsés lenne, ha a nemzetgazdaság motorjaként tekintenének a döntéshozók a gyógyszeriparra – nyilatkozta lapunknak a Servier Hungária október elsejével távozó ügyvezető igazgatója. Christophe Sabathier két évig irányította a világ 140 országában jelen lévő, francia központú gyógyszercég hazai leányvállalatát, munkáját elsejétől egy másik európai képviselet élén folytatja. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtized gazdaságilag bizonyára legnehezebb esztendeiben irányította a magyarországi céget, nehezen válik meg tőle, prosperáló vállalatot ad át az utódjának.

A Servier ugyanis az elmúlt két évtizedben mély gyökeret eresztett hazánkban, a Servier Hungaria megalapítása után megszerezte az Egis 51 százalékos tulajdonrészét is, majd az elmúlt három évben 80 millió eurót fektetett be egy gyógyszerkémiai kutatóintézet és két terápiás kutatóközpont létrehozásába, illetve működtetésébe. Franciaországot kivéve Magyarország az egyetlen európai ország, ahol gyógyszerkémiai kutatóintézetet alapított az anyavállalat. Ez persze a nemzetközi hírű magyar tudósoknak köszönhető, akik közül többet éppen a Servier-nek sikerült hazahívnia – mutatott rá Christophe Sabathier.

Az ügyvezető igazgató szerint fontos, hogy a magyar kormány hozzáfogott a kutatás-fejlesztés felkarolásához. A gyógyszervállalatok például az e célra fordított pénzt leírhatják a rájuk
három éve kivetett 12 százalé-kos különadójukból. Feltétlenül szükséges – hangsúlyozta –, hogy a cégek ezzel az ösztönzővel az elkövetkező években is számolhassanak, hiszen ebben az iparágban hosszú évek hozzák csak meg az eredményeket. Évtizednél több idő kell például ahhoz, hogy egy molekulából gyógyszer legyen, és eurómilliárdokat kell invesztálni a fejlesztésekbe.

Christophe Sabathier azt ugyan nem árulta el, mikor várható újabb készítmény megjelenése a cégnél, de azt igen, hogy a budapesti szakemberek ígéretes kutatásokat végeznek az onkológiai betegségek terápiájára alkalmas készítmények területén. Minden országot érintett a gazdasági világválság, de fontos megtalálni az utat a fejlesztésekhez: így meghatározó jelentőségű a gyógyszerpiaci egyensúlyt is megtalálni a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) és az innovatív gyógyszerek alkalmazásában. Vannak betegségek, amelyek terápiájára jól alkalmazhatók a generikumok, de van, akiknél életfontosságú az innovatív gyógyszerek alkalmazása, s azokhoz hozzá is kell jutniuk.

Az ügyvezető igazgató úgy látja: Magyarországon nincs baj az uniós jogszabályok átvételével, sokkal inkább gondot okoz a helyi szabályok, rendeletek gyakori változása, ami kiszámíthatatlanná teszi a tervezést. Minden gazdálkodó szervezet, így a különleges árut létrehozó gyógyszeripar számára is fontos a stabilitás. Ehhez szükség lenne a döntéshozókkal való folyamatos partneri kapcsolatra – jelentette ki.

Servier gyógyszeripar egészségügy
Kapcsolódó cikkek