Cégvilág

Százezres nagyságrendben hiányos a nyilvántartás

A rendezetlen földviszonyokat is helyretenné a kormányzat a külföldiek földvásárlási moratóriumának három évre tervezett meghosszabbítása alatt – nyilatkozta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Duna Televízió hétfő esti műsorában.

A Nemzeti Földalap (NFA) visszakerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től a vidékfejlesztési tárcához és ezt követően derül csak ki, hogy milyen földterületek vannak álalmi tulajdonban, egyelőre tisztességes földnyilvántartás sincs és százezer hektáros nagyságrendben azt sem tudja a hivatal megmondani, hogy milyen művelési ága van a területeknek – állítja az államtitkár.

A NFA finanszírozásával kapcsolatban Ángyán elmondta, hogy az alap finanszírozására fordítható források egy részét az állam birtokában lévő földek bérbeadásának bevételei teszik ki, ebből 8-10 milliárd forintos összeggel számolnak, azonban az államtitkár szerint ezt akár az ötszörösére is lehetne növelni a földbérleti szerződések újratárgyalásával. A bérleti szerződések felülvizsgálata szükséges, hisz a kedvezményezés a versenyjogba ütközik, a családi gazdaságok pedig ilyen módon alig jutnak hozzá földbérleti lehetőséghez.

Arra a kérdésre, hogy a moratórium elegendő lesz a földárak olyan mértékű megemeléséhez, hogy ez által ne érje meg a külföldieknek a hazai földterületekre spekulálni, az államtitkár elmondta, hogy maga a földár nem elegendő a spekuláció megállításához. A spekuláció kivédéséhez fontos az állam erős szerepvállalása a földpiacon, ezt a célt szolgája az állam elővásárlási jogának bevezetése. Ez azt jelenti, hogy minden egyes föld adásvételi szerződést be kell nyújtani a NFA-hoz, ez utóbbinak kell mérlegelnie, hogy spekulációs, avagy gazdálkodási szándékkal vásárolna földet valaki. A szakpolitikus szerint a kérdés objektíve eldönthető, ám a mérlegelés szempontjai nem ismertette.

További lépések is szükségesek a spekuláció elleni sikeres küzdelemhez az államtitkár elmondása szerint. így nemzeti szabályozására is szükség van a termőföldekkel kapcsolatban. Példaként említette a francia vagy az osztrák jogi szabályokat, amelyek eleve kiszűrik a spekulációs lehetőségeket. Feltételként kell szabni az államtitkár szerint, hogy helyben lakással rendelkezzen a földvásárló, hogy a gazdálkodni szándékozó települjön be az adott közösségbe, sajátítsa el a helyi agrárkultúrát, ha valóban termelési, és nem spekulációs céllal vásárolt földet az illető, hangzott el a műsorban.

Azt , hogy jövőre mekkora összeg áll rendelkezésre az állami elővásárlási jog érvényesítésére, nem tudta megmondani az államtitkár, lévén a jövő évi büdzsé még az előkészület fázásában van.

spekuláció Nemzeti Földalap mezőgazdaság föld elővásárlás
Kapcsolódó cikkek