Cégvilág

Újabb beruházás - "Autóipari birodalom" lesz Szentgotthárd?

Új, csúcstechnológiás gyárat épít Szentgotthárdon az egykori GM-leányvállalat, a haszonjármű-sebességváltó specialista Allison Transmission.

A cég eddig az Opel-gyárban lévő üzeméből szállította automata sebességváltóit európai és ázsiai megrendelőinek. David Parish az Allison Transmission egyik alelnöke hangsúlyozta, hogy az amerikai cég igen elégedett a magyarországi tapasztalatokkal Az építkezés a lehető leghamarabb megkezdődik, mivel az Allison jelentősen bővíteni kívánja magyar vállalata termelőkapacitását.

A termelés már a jövő év júniusában megkezdődik az ipari parkban vásárolt 13 500 négyzetméteres telken épülő üzemben. A tervek szerint az elmúlt tíz év gyakorlatához hasonlóan továbbra is a GM-Powertrain Kft. biztosítja a munkaerőt az Allison számára.

Az elmúlt három évben 52 ezer teherjármű váltót gyártott az Allison üzem Szentgotthárdon az Opel gyár alkalmazottaival és máig összesen több mint 150 ezer Allison-váltó hagyta el a gyárat.

Szentgotthárd nem csak az Allison, de a volt anyavállalat, az Opel számára is fejlesztési célpont. Az autógyár vezetése ma jelentette be, hogy 500 millió eurós beruházás keretében 800 új munkahelyet teremt a városban működő gyárban. Az üzemcsarnok bővítése révén 3 új motorcsalád gyártása kezdődhet meg 2012 végétől, és így a gyár éves termelőkapacitása eléri az 500 ezret.

A hazai autóipar harmadik jó híre, hogy évi 20 millióra akarja növelni jelenleg ötmillió darabos magyarországi gumiabroncsgyártását a Hankook. Azt követően, hogy befejeződik a rácalmási gyár jelenleg folyó 230 millió eurós bővítése, és a személykocsiabroncs-gyártás 10 millióra bővül, a dél-koreai világcégnek a haszonjármű üzletágra is figyelmet kell fordítani.

gyár sebességváltó beruházás Opel befektetés Allison Hankook
Kapcsolódó cikkek