Cégvilág

Változások a hazai munkaerő-piacon, jól ment az Adecconak

Jól alakult az Adecco Magyarország árbevétele 2010. I. félévében, céges szinten eléri a 6,5 Mrd forintot, mely 15 százalékkal haladja meg a tavalyi hasonló időszakban elért szintet, adta hírül a mai napon a világ vezető humán erőforrás szolgáltatást nyújtó cégének hazai leányvállalata, az Adecco Magyarország Kft. A változások háttérben a hazai munkaerő-piacon tapasztalható alkalmazotti létszám változása, illetve a cég megváltozott piaci viszonyokhoz alakított sikeres cégpolitikája áll.

Az Adecco Global árbevétele kétszámjegyű növekedést mutatott 2010 második negyedében

Az Adecco csoport, a világ vezető humán erőforrás szolgáltatást nyújtó cége közzétette  2010. második negyedéves eredményeit. 2010-ben a második negyedév árbevétele 4,6 Mrd euró volt, amely 13 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. A bruttó árrés 17,8 százalékos volt, ami megegyezik az előző év második negyedéves eredményeivel és 110 bázisponttal csökkent a korrigált referenciához képest.   A 2010. második negyedéves  EBITA 3,8 százalék volt, ami 100 bázispontos növekedést jelent a 2009. második negyedéves eredményekhez képest. DSO 53 nap volt 2010 második negyedévében, ami megegyezik a 2009 második negyedéves adatokkal.

Jelentős növekedés Magyarországon is

Az Adecco Magyarország Kft. főként a hazai elektronikai ipari gyártás illetve a hazánkban történt autóipari befektetetéseknek köszönhetően kölcsönzötti munkavállalói létszámában  a nyár végére megközelítette az 5000 főt, amely rekord a cég életében. Vég Ottó Adecco Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „A pozitív tendencia mögött saját sikerünk is áll, hiszen több új partnerrel is sikerült megállapodnunk az elmúlt időszakban, másfelől partnereink tevékenységében is érezzük a fellendülést. A munkaerő-piaci esés első látványos áldozatai a világon mindenhol az atipikus foglalkoztatási formában dolgozó munkavállalók voltak, hazánkban is. Jóllehet kezdetben úgy tűnt, a kölcsönzött dolgozók, illetve a határozott szerződéses munkavállalók jártak látszólag rosszabbul, ugyanakkor ez év tavaszán egyértelműen változásokat tapasztaltunk, a termelés újra-beindulásakor ezeket az álláshelyeket is töltötték be sokkal gyorsabban, mint a válság hatására elbocsátott teljes munkaidős belsős alkalmazottakét.”
 
2009 első félévének több leépítési hullámát az év második felében illetve az ez év elején tapasztalható ipari fellendülés befolyásolta, melynek következtében az Adecco-nál is változott az ügyfelek száma, típusa.  Ennek köszönhetően a bruttó profit jelenleg 10 százalékkal haladja meg a tervezett szintet és ennél is többel a tavaly elért eredményeket. Ezzel párhuzamosan a partnerek  egyre hosszabb finanszírozási időtartamot várnak el, amely pénzügyileg többlet terhet jelent a vállalat részére. A hátrány azonban lehet előny is: piaci visszajelzések alapján ugyanis a legtöbb cég honorálja azokat a HR szolgáltatásokat, amelyek nem elég, hogy széleskörű HR megoldásokat nyújtanak, de erős pénzügyi háttérrel is rendelkeznek.

vég ottó adecco munkaerőpiac munkaerőkölcsönzés HR
Kapcsolódó cikkek