Cégvilág

Drágák maradhatnak az olajnövények

Dinamikusan növekszik az olajnövények iránti igény, az újabb esőzések pedig a magas magyarországi árak stabilizálódásához vezethetnek - közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) honlapján.

Az AKI elemzése szerint az olajnövények kereslete világszerte növekszik, a gabonapiaci áremelkedés az olajnövények és származékaik piacát is megmozgatta. A főbb olajnövények globális termőterülete 250 millió hektár lehet a 2010/2011-es gazdasági évben, 6,4 millió hektárral nagyobb az előző időszakhoz képest.

A tíz fő olajnövényből 376,5 millió tonnát dolgozhatnak fel a 2010/2011-es gazdasági évben, ez 17,3 millió tonnával magasabb az előző időszakhoz képest. Vélhetően a szója szerepe nő, mert a napraforgó- és repcetermés nem tudja fedezni az igényeket, de az utóbbiak pótlására kétszer akkora mennyiségű szójára van szükség az azonos minőségű növényi olaj előállításához. A növényi olajok iránti keresletet főként a biodízelgyártás felfutása húzza.

Az EU növényiolaj-felhasználása 32,1 millió tonna lehet a 2010/2011-es gazdasági évben, ebből 11 millió tonna az Ez utóbbiból 9,68 millió tonna a repce-, 6,34 millió tonna a pálma- és 3,53 millió tonna a napraforgóolaj. Globálisan 12 millió tonna napraforgóolajat, 22,6 millió tonna repceolajat gyárthatnak a folyó gazdasági évben.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) adatai szerint Magyarországon a termelők 284 ezer hektár őszi káposztarepce vetését tervezik, szeptember 20-ig 202 ezer hektárt el is vetettek. Az őszi munkálatokat azonban nehezíti az eső és a belvíz. A napraforgó betakarítása elkezdődött, az 501 ezer hektárból 70 ezer hektárt takarítottak be, hektáronkénti 2,085 tonna átlaggal. Egyes napraforgó állományokban a sok eső hatására rothadás indult el és minőségi problémák is megjelennek, helyenként alacsony az olajtartalom.

A szeptember első felében tapasztalt időjárás nagyban hasonlított a júniusihoz, ami nehezítette a repce betakarítását, később a betakarítás szempontjából javult az idő. Újabb esőzések esetén azonban jelentős terméskieséssel lehet számolni, ami a magas olajnövény árak stabilizálódásához vezethet - állítja az AKI.

Az olajnövény piacon magasak az árak. A betakarítással kapcsolatos aggodalmak miatt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójában látványos emelkedésnek indult a nagy olajtartalmú napraforgómag ára, amely pénteken a legközelebbi határidőre 107.500 forint volt tonnánként, decemberre 107.000 ezer forint volt az ára, míg márciusra 750 forinttal 109 ezer forintra erősödött pénteken a jegyzés.

Az áruszekcióban ez volt az egyetlen áremelkedés pénteken. A repcemag novemberi jegyzése 102.500 forint volt tonnánként pénteken, igaz a távolabbi, márciusi jegyzés 1.000 forinttal 100.000 forintra csökkent.

napraforgó olajnövény AKI agrárium repce mezőgazdaság időjárás szója
Kapcsolódó cikkek