Cégvilág

Íme, a világ legdrágább bevásárlóutcái

A válság miatt csökkenő kiskereskedelmi forgalom a világ legdrágább bevásárlóutcáiban nem éreztette hatását: az itt található üzletek bérleti díjai emelkedtek vagy stagnáltak az elmúlt 12 hónapban. A londoni Bond Streeten és a dél-koreai Myeongdongon 20 százalékot ugrottak a négyzetméterárak. Egyedül a párizsi Camps Elysees-n tapasztalnak évek óta tartó csökkenést.

A bevásárlóutcák bérleti díjai Latin Amerikában és Ázsiában nőnek a legdinamikusabban.  A legtöbbet – az előző évekhez hasonlóan – a new yorki Fifth Avenue bérlői fizetnek; tavaly júniushoz képest 8,8 százalékkal többet, négyzetméterenként átlagosan 1850 dollárt évente. A lista második helyén a hong kongi  Causeway, ahol átlagban 1664 dollárt adnak ki a bérlők üzletük négyzetméteréért.  A harmadik helyen szereplő tokioi Ginza lett 877 dolláros négyzetméteráraival.

A Cushman&Wakefield szakértője szerint a listán negyedikként szereplő londoni Bond Street elsősorban a váslágot kevésbé érző luxusmárkák miatt tudott 20 százalékos növekedést produkálni.  Az ötödik helyen álló párizsi Champs Elysees-n azonban 793 dollárra mérséklődtek az átlagárak.

A felmérés egyébként egész Európában csökkenést mutat, átlagosan 4,5 százalékot. A dublini Grafton Street bérlői például 25,8 százalékkal fizettek kevesebbet az üzletük négyzetméteréért, mint egy évvel korábban. Az athéni Ermoun 15,4 százalékos volt az esés.

Tokió bérleti díj bevásárlóutca Ginza bevásárlás New York Párizs
Kapcsolódó cikkek