Cégvilág

Már a behajtóknak sem kell a kórházak adóssága

Már a behajtó cégek sem veszik át a kórházi adósságot az egészségügy háttériparától, mert nincs esély, hogy sikerül szert tenniük a pénzre – mondta a Világgazdaságnak Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke.

A szövetség becslése szerint 30-40 milliárd forintra tehető a teljes orvostechnikai ipar kinnlevősége, s 20–30  milliárd között van a lejárt számlák összege – ad magyarázatot Hornyák László elnök. Nem ritka a kórházak egy éven túli adóssága, amelynek behajtásáról az egyes intézményekben a kijelölt csődbiztossal tárgyalnak.

„Úgy tűnik, hogy az egészségügy belső válságának koncentrikus hatása komoly nemzetgazdasági megoldást igénylő kérdéssé vált. Ebből az is következik, hogy nem halasztható tovább a konszolidáció megkezdése, amelyet az első Orbán-kormány idejében mi megkezdtünk az alapellátásban az amortizáció elszámolhatóságával. Akkor 670 milliárd forint volt az ágazat forrásigénye, mára lényegesen több” – fogalmazott Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

kórházak Mikola István adósságállomány finanszírozás egészségügym
Kapcsolódó cikkek