Cégvilág

A Gazprom hajlandó árat csökkenteni

A Gazprom orosz gázóriás, a Naftogaz Ukrainy és a RosUkrEnergo vegyes vállalat több egyezményt írt alá azzal a céllal, hogy rendezzék a gázszektorban megvalósítandó együttműködésre vonatkozó meglévő problémákat. Ezzel párhuzamosan a Gazprom közölte: kész arra, hogy csökkentse európai ügyfelei számára a gáz árát.

Az egyezmények aláírása lehetővé tette a feleknek, hogy rendezzék a 2008-2009-es gázszállításokra vonatkozó kapcsolataikat - olvasható a Moszkvában kiadott sajtóközleményben, amelyet az Itar-TASZSZ idéz.

A dokumentumok szerint a Naftogaz kifizeti a RosUkrEnergo Gazprommal szemben fennálló 810 millió dolláros adósságát. A Naftogaz Ukrainy viszont visszaad 12,1 milliárd köbméter gázt a RusUkrEnergonak a stockholmi választott bíróság döntésének megfelelően. Megfizetésre kerül a RusdUkrEnergónak a Naftogazzal szemben fennálló adóssága 1,7 milliárd dollár összegben. Az egyezmények lehetővé teszik Ukrajna gázegyensúlyának fenntartását - olvasható a közleményben.

A RosUkrEnergo vezetése úgy látja, a most tető alá hozott megállapodás eredményeképpen Ukrajna gond nélkül vészelheti át a fűtési szezont és a Naftogaznak nem lesz szüksége további kölcsönre a 2010-2011-es évben.

A Gazprom eközben a Ria Novosztyi tudósítása szerint közölte, hogy kész az árcsökkentésre az európai ügyfelekkel kötött hosszú távú szerződések keretében. A világ legnagyobb gázmonopóliuma azért döntött így, mert emelkedett a kliensek által kifizetett, de le nem szállított gáz mennyisége. Az orosz óriás kénytelen engedni, mivel ügyfeleinek egy része az azonnali gázpiacon kezdett vásárolni, ahol az árak jelentősen alacsonyabbak, mint a hosszú távú szerződésekben meghatározottak. A cég közleménye szerint ugyan a továbbiakban is ragaszkodik a hosszú távú szerződésekhez, de hajlandó rugalmasabb árpolitikát alkalmazni, amennyiben a távlati és az azonnali piaci árak közötti rés megnő.

Naftogaz gáz tartozás gázár Gazprom RosUkrEnergo piac
Kapcsolódó cikkek