Cégvilág

Átadták az új magyar-horvát távvezetéket

A beruházás révén nő az ország és s térség villamos energia ellátásnak biztonsága. Küszöbön a horvát-magyar gáz interkonnektor átadása is.

Átadták a Pécs-országhatár (Ernestinovo) 400 kilovoltos távvezetéket, amely tovább növeli a dél-dunántúli térésg ellátásbiztonságát, és erősíti az európai villamos-energia rendszeren belüli kapcsolatokat.

Az EU 10 százalékos támogatását élvező, 5,5 milliárd forintos projekt beruházója a hazai villamos energia rendszer irányítója, a Mavir volt, a tervező és a kivitelező pedig az Ovit, ismertette az átadó ünnepségen Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója.

"Magyarország számára egyetlen út van, a fejlődés és a fejlesztés, a magyar kormány pedig minden ezt célzó, átlátható hazai, illetve nemzetközi részvételű beruházást támogat" - jelentette ki Bencsik János, energetikáért felelős államtitkár. Mint elmondta, a most átadott vezeték beleillik az ország 2030-ig szóló energiastratégiájába, de jól példázza a két ország gyümölcsöző együttműködését is. Hamarosan átadják a magyar-horvát gázrendszereket  összakapcsoló interkonnektort. Az államtitkár egyúttal sok sikert kívánt Horvátország uniós csatlakozásához.

Baji Csaba, a Mavirt is ellenőrző MVM Zrt. vezérigazgatója az új vezetéki összeköttetés kapcsán a térségi villamos energia piac élénkülésének a lehetőségére hívta fel a figyelmet. 

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Mavir Baji Csaba Bencsik János Tari Gábor MVM
Kapcsolódó cikkek