Cégvilág

Piaci alapon kastélyszállót fejleszteni "képtelenség"

A kastélyszállók történelmi vonzereje nincs arányban a funkcióváltásukra kiadott költséggel

Képtelenség piaci alapon kastélyszállót fejleszteni – állítják szakértők, beruházásra legfeljebb állami támogatással vagy a beruházó érzelmi kötődése esetén kerülhet sor, ám a hozamok ilyenkor sem versenyképesek. A műemlék épületek felújítási többletköltsége rendszerint nincs arányban atmoszférájuk nagyobb vendégvonzó képességével. A sikeres példák tanúsága szerint csak a „több lábon álló”, wellnesszel, borászattal, céges rendezvényekkel kiegészített profil mellett van esély a rentábilis működésre.

„A mostani pénzügyi helyzetben a kastélyszállók még alternatív befektetési formaként sem jönnek szóba” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Balla Ákos, a Colliers International értékbecslési és tanácsadási üzletágának igazgatója. Fejlesztésükre csak állami támogatással, esetleg a beruházó érzelmi kötődése esetén kerül sor, a hozamok azonban ilyenkor sem vethetők egybe az irányadó ingatlanhozamokkal.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

turizmus wellnessközpont ingatlan kastályszálló fejlesztés
Kapcsolódó cikkek