Cégvilág

Egyszerre jön ki belőle Alfa Romeo és Jeep - mi az?

Egymilliárd eurót szán a FIAT/Chrysler csoport a torinói Mirafiori üzem modernizálására, hogy ott Alfa Romeo modellek és Jeep terepjárók készüljenek a világpiac számára.

A tervek szerint a két cég egy vegyesvállalatot hozna létre az 1939-ben alapított és jelenleg 5 400 emberrel dolgozó üzem irányítására. Mirafiori az idén 120 ezer kocsit bocsát ki, a korábbi 217 ezerrel szemben.

A FIAT, amely tavaly megvásárolta a Chrysler 20 százalékát, a költségek 60 százalékát, 600 millió eurót vállalna, és ezért évi 150 ezer Alfa Romeo számára kapna gyártókapacitást. Az amerikai márka pedig 100 ezret gyártana a három év múlva bemutatandó új Jeep Compass és Patriot modellekből.

A tervek szerint a megújított üzem két év múlva kezdené a termelést, és az autók felét Európába, másik felét a tengeren túlra, elsősorban Észak-Amerikába szállítják.

Marchionne és csapata jelenleg a Chrysler tőkehelyzetének javításán dolgozik, hiszen a cég 12 százalékos kamatra vett fel hiteleket, napirenden van ezeknek a kölcsönöknek az átütemezése.

A vezérigazgató november közepén közölte, hogy az év végéig 16 új vagy jelentősen megújított modell kerül a kereskedőkhöz, ez a Chrysler kínálatának 75 százalékát jelenti. Marchionne megfogalmazása szerint rá sem lehet majd ismerni a megújult autókra, hiszen "egy nagy halom pénzt" fordítottak a cég átalakítására, amely így már nem is emlékeztet a 18 hónappal ezelőtti önmagára.

alfa romeo Jeep gyár Mirafiori fiat Chrysler vegyesvállalat
Kapcsolódó cikkek