Cégvilág

Gyógyszergyárból egészséggyár

Kitörni a gyógyszergyár imázs falai közül és egészséggyárként működni –fogalmazott két éve a sanofi-aventis/Chinoin, amikor arra vállalkozott, hogy megcélozza az ENSZ Agenda 21 dokumentumhoz illeszkedő fenntarthatósági és felelősségvállalási stratégiáját. Mára elkészült és jó minősítést kapott az feladatok teljesítéséről szóló, auditált jelentés.

A hazai lakosság 54 százaléka úgy látja, hogy a gyógyszergyártók nem tevékenykednek társadalmilag felelősen – derült ki 2008-ban a Szinapszis által készített lakossági felmérésből. Ezt látszik megcáfolni a sanofi-aventis/Chinoin most közzétett, auditált fenntarthatósági jelentése és felelősségvállalási akcióterve, amelyet külső tanácsadó közreműködésével készített, és a KÖVET- Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért szervezet által minősített 2008-as és 2009-es éveket értékelő jelentése.

A cég a hazai gyógyszergyártók közül elsőként fogadta el az ENSZ Agenda 21 dokumentumához illeszkedő fenntarthatósági és felelősségvállalási stratégiáját, annak alapján készült el a tevékenységéről teljes körű képet adó  fenntarthatósági jelentése.

A vállalat hazai és nemzetközi jelenléte felelősségre kötelez a jövő szempontjából jelentős szerepet betöltő iparágban – mondta a jelentés ismertetésekor Christophe Gourlet, a cég hazai vállalatának vezérigazgatója. A multinacionális vállalatcsoport felelősségvállalási gyakorlatát az emberi erőforrás megbecsülésével kezdi. Ezt igazolja, hogy a munkavállalók képzésére két év alatt közel 600 millió forintot fordított, míg a szociális kiadások összege a jelentéstételi időszakban meghaladta az 1,6 milliárdot. A vállalati értékrendnek megfelelően a csökkent munkaképességűek foglalkoztatására programot indítottak, 2008-ban elnyerték az év esélyteremtő munkahelyének címét.

Ezzel kapcsolatban Rózsa Iván kommunikációs igazgató elmondta: felkarolták a Kerülj közelebb programot, s ugyan – ipari profiljuknál fogva – csak négy fogyatékkal élő munkatársuk van, de ha a betöltendő munkakörben fogyatékkal élőt is foglalkoztathatnak, számukra is meghirdetik az állást.

A sanofi-aventis/Chinoin üzletviteli gyakorlatát nem csak munkáltatóként, de gyártóként és befektetőként is igyekszik felelősen alakítani – állítja a vezérigazgató. Őt erősítette meg Odor Erzsébet, a cég környezetvédelemért felelős munkatársa azzal, hogy tavaly  környezeti intézkedésekre közel egymilliárd forintot fordítottak, a magyarországi klímavédelmi intézkedéseket pedig klíma díjjal jutalmazta a nemzetközi vállalatcsoport.

A szakember elmondta azt is, hogy minden, a gyárból kibocsátás előtt lévő anyagot akkreditált laboratóriumokban monitoroznak, hiszen a két fővárosi és a veresegyházi üzem lakókörnyezetben van, a csanyikvölgyi egységük pedig a Bükki Nemzeti Park közvetlen környezetben épült. Szakembereik a gyógyszerhatóanyag gyártás előtt meghatározzák a lehetséges következményeket. Két telephelyükhöz kötődik széndioxid kibocsátás, ami évente 70 ezer tonnára becsülhető, amit az elmúlt két évben 680 tonnával csökkentettek. Csanyikvölgyben pedig biomonitoring rendszert működtetnek.

Látszólag ellentmondhat egymásnak Erős László orvosigazgató kijelentése: a vállalat filozófiája hogy gyógyszert csak az a beteg kapja, akinek, és amikor szüksége van rá. Hasonlóan hangzik az is, hogy a százéves múltú gyógyszercég a betegségek megelőzésében érdekelt. Az ellentmondás a cég eredményeinek és a lakosság körében végzett szűrési programok ismeretében valószínűleg mégis feloldható. A cég célja a lakosság egészséggel kapcsolatos tudásának gyarapítása, s a népegészségügyi szempontból kritikus betegségek megelőzése. Ennek érdekében járta éveken át az Egészségvonat az országot, s fiatal doktorokkal végezték a szűrővizsgálatokat és az egészségügyi ismeretek átadását.

A vállalat összetett, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásainak nyomon követésén alapuló felelősségvállalási stratégiájának középpontjában nem csupán a betegségek kezelése, hanem az ember egészség védelme áll – állítja a vezérigazgató, amit megerősít az auditált jelentés is. Elsődleges célunk, hogy a sanofi-aventis/Chinoin kitörjön a „gyógyszergyár” imázs falai közül, és „egészséggyárként” tudjon működni: a megelőzést, az egészségmegőrzést népszerűsítve és támogatva” – foglalta össze a vállalat küldetését Rózsa Iván. Úgy látja: a társadalmi felelősségvállalásban B plusz minősítést kapott cég tovább folytatja a társadalmi felelősségvállalásban megkezdett munkát.

Kérdésünkre Christophe Gourlet azt válaszolta: a minősítés jó mérföldkő a vállalat életében, arra épülhet a jövő. A vállalatnál dolgozók hisznek a kreativitásban, az innováció jövőt formáló erejében, a bátor és etikus piaci magatartás fontosságában, a tisztelet és szolidaritás közösséget megtartó erejében, amelyek középpontjában az ember áll.

 

gyógyszergyárból egészséggyár fenntarthatóság sanofi-aventis/Chinoin
Kapcsolódó cikkek