Cégvilág

A magyar áruk kiugrási lehetősége lehetne a dioxin-botrány

A terméktanács akciózna a magyar áruk mellett

A belföldi tojásfogyasztás egyik napról a másikra 15-20 százalékkal csökkent, a termelői árak pedig a darabonkénti 14-15 forintról 2-3 forinttal estek a német dioxinbotrány hatásai miatt. A hazai termékek fogyasztását ösztönözné az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával a Baromfi Terméktanács. A tanács elnöke, Bárány László levelet írt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, amelyben felkéri a tárcavezetőt, hogy az AMC forrásaiból biztosítsanak a magyar tojástermelők számára 40-50 millió forintot a kampányhoz. A szakember azt is közölte, a termelők a sikert a kért promóciós összeg megduplázásával érnék el. Bárány László aláhúzta: a mihamarabbi akció azért sürgető, mert az árak 3-5 nap alatt mérséklődtek, visszatornászni a csökkenés előtti szintre viszont csak 2-4 hónap alatt lehet azokat.

Eközben a dioxinbotrány immár a sertéshúst is komolyan fenyegeti: Európa-szerte egyre több hírt hallani, hogy a Németországból származó termékek esetleg fertőzöttek lehetnek. Ezzel kapcsolatban az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége megjegyezte, hogy a magyar húsipar ugyan vásárol német sertéshúst, de a feldolgozók a német partnerektől csak akkor veszik át az árut, ha hivatalos nyilatkozatot kapnak arról, nem a „fertőzött” területről származik, tehát nem dioxinos. A Magyar Sertéstartók Szövetsége ugyanakkor arról számolt be, hogy a feketepiacon gyanúsan olcsón kínálják a Németországból származó disznóhúst: bőrös félsertésként, számla nélkül kilónként 250 forintért lehet kapni, miközben a magyar eredetű hús ára 330 forint.

A környező országok hatóságai már konkrét lépéseket is bejelentettek: miután Németország az elmúlt napokban megerősítette, hogy a dioxinnal szennyezett sertéshúsból Csehországba és Lengyelországba is szállítottak további feldolgozásra, a szlovák földművelésügyi és
vidékfejlesztési minisztérium újabb lépéseket tett a szennyezett hús kiszűrésére. A szlovák sajtó szerint erre elsősorban azért van szükség, mert a cseh és lengyel húsüzemekben feldogozott árura az érvényes európai jogszabályok szerint már nem kerül rá az információ, hogy az eredetileg Németországból származik. A tárca ezért további ellenőrzéseket rendelt el. Ez alkalommal a kelet-szlovákiai üzletekben polcra került, valamint hűtőházakban tárolt lengyel sertéshúsból és a feldolgozott tojásból vettek mintát, hogy dioxintartalmukat ellenőrizzék. A laboratóriumi vizsgálatok eredményeit a héten hozzák nyilvánosságra.
A Bloomberg beszámolója szerint Oroszország sem nyugodt: az ottani egészségügyi hatóság információkat kér az EU-tól a Németországból terjedő dioxin fajtájáról, valamint annak mértékéről.

magyar termelők élelm iszerpiac mezőgazdaság dioxin-botrány
Kapcsolódó cikkek