Cégvilág

Médiatörvény: büntethető blogok? Ice-T szólt a médiahatóság beszélgetésén

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság úgy gondolja, a nemzetközi kritikák majdnem teljesen tévesek. Arról is szó esett, hogy egyes blogokat bejegyezhet a médiatanács, és azok büntethetők is lesznek.

Az Ice-T-vel kapcsolatos ügy, amely az elmúlt napokban uralta a közbeszédet, jól mutatja, hogy nem arról esik szó a médiatörvény kapcsán, amiről szükség lenne – mondta csütörtökön egy háttérbeszélgetésen Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tagja.

A nyomtatott és internetes sajtó tájékoztatására rendezett „Minden, amit a médiatörvényről tudni szeretne, de sosem merte megkérdezni” nevű eseményre ennek ellenére külön Ice-T pólót készítetett a hatóság. A kezdés előtt az amerikai repper számai szóltak a hangszóróból, és a büféasztalnál is csak jeges teát lehetett látni az ásványvizek mellett.

Koltay András szerint az Ice-T ügy rámutatott a hatóság és a média közötti kommunikáció hiányosságaira, ezért is gondolták úgy, hogy ezentúl rendszeresen összeülnek az írott média képviselőivel, hogy velük közösen, konzultációk sorozatával kialakítsák az elkövetkező fél évben a médiatörvény jogalkalmazásának gyakorlatát.

A hatóság ugyanis csak 2011. július 1-e után elkövetett jogsértésekért indíthat eljárást az internetes és írott médiával szemben, ami egyben azt is jelenti, hogy a június 30-ig tartó magyar EU-elnökség ideje alatt nem fognak eljárást indítani a médiatörvény megsértése miatt. Koltay András egyébként nem tart attól, hogy ez idő után megszaporodnának az elmarasztaló ítélettel végződő eljárások Magyarországon.

A médiatörvényt illető kemény külföldi kritikákra utalva Koltay elmondta, hogy sok esetben látszik, hogy a szerző nem olvasta a jogszabályt. Példaként egy december 27-én a Washington Postban megjelent szerkesztőségi vezércikket említett meg, amely 4-5 konkrét állítást fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban, Koltay ebből „négy és felet” tévesnek vagy hamisnak ítélt. Hozzáttette: ebben az időpontban még nem is volt hivatalos angol nyelvű fordítása a dokumentumnak.

Arról is szó esett, hogy egyes blogokat nyilvántartásba vehetnek, melyek üzleti céllal működnek. A hatóság fogja mérlegelni, hogy nyilvántartásba veszi-e a blogot, és ha igen, akkor az büntethető is lesz. (Még nem tudni pontosan mi a döntő kritérium: az, hogy a hirdetések vannak jelen az oldalon, vagy az, hogy az író juttatást kap munkájáért.) A kormány angol nyelvű magyarázatában még azt állította, hogy nem kell a blogot regisztrálni az Index tudósítása szerint.


[enews_gallery id='260896']

médiatanács blog NMHH média ice-t médiahatóság médiatörvény büntetés
Kapcsolódó cikkek