Sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálata
Február végéig korlátozza a magyar agrárminiszter a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertéshúskészítmények, valamint élő sertés felhasználását és forgalmazását.
A szaktárca közleménye szerint az eddigi laboratóriumi vizsgálatok ugyan azt igazolták, hogy Magyarországra nem került dioxinnal szennyezett tojás vagy hús, illetve húskészítmény, ennek ellenére Fazekas Sándor – összhangban a Vágóállat és Hús Terméktanács állásfoglalásával – teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be.
A határozat szerint minden élelmiszer-ipari vállalkozó, aki közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss/ fagyasztott sertéshúst, húskészítményt vagy élő sertést hoz Magyarország területére, köteles a szállítmány várható érkezése előtt két munkanappal bejelenteni az illetékes hatóságnál. A 2010. november 12. után beérkezett ezen árukat a vállalkozóknak a saját költségükre kell megvizsgáltatniuk a dioxintartalom meghatározása céljából. VG


