Cégvilág

Akár 50 százalékos távhőár emelés jöhet?

Szociális válság fenyeget a kapcsolt termelés támogatásának tervezett szigorítása esetén Bercsi Gábor, a szakmai tömörülés vezetője szerint.

Meglepetésként érte a szakmát az áramtörvényhez beadott, január 21-i módosító indítvány, amely teljesen ellentétes volt a kapcsolt energiatermelésre vonatkozó, múlt évi végi parlamenti döntéssel.

Bercsi Gábor, a Magyarországi Kapcsolt Energiatermelők Társaságának elnöke a társaság rendezvényén ismertette a hő és az áram együttes termelésének nemzetgazdasági előnyeit, a rendszer átalakításának reális - a KPMG bevonásával kidolgozott és az ország döntéshozói által is több ponton támogatott - módját. Mindez veszélybe kerülhet Lázár János módosítói indítványának elfogadásával. 20-50 százalékos távhőár emelés, ezzel pedig szociális válság fenyeget.

"Egyes gázmotor tulajdonosok már mérlegelik, hogy a működési körülmények jelentős megromlása esetén kamionra teszik berendezéseiket, és más országba, például Romániába, vagy Bulgáriába telepítik" - válaszolt a Világgazdaság Online-nak Bercsi Gábor.
További részletek a holnapi Világgazdaságban

kapcsolt energiatermelés Bercsi Gábor Lázár János KPMG
Kapcsolódó cikkek