Cégvilág

Miskolcon készül az e-bicikli szíve

Augusztusban a miskolci Robert Bosch Energy and Body System Kft. is megkezdi egy új elektromos kerékpármotor gyártását, amelyet a hajtóművel és az elektronikával összeszerelve, csomagban szállítanak a kerékpárgyártók részére.

Szinte bármilyen típusú kerékpárba beépíthetik a gyártó vállalatok azt a HMI (Human Machine Interface) és az akkumulátor alkotta rendszert, amely a szeptember elején zárult németországi Eurobike 2010 vásáron  számos pozitív visszajelzést kapott a gyártóktól. Ennek eredményeként máig 13 kerékpárgyártó választotta a Bosch hajtáskoncepcióját.

A hajtóegység az adott kerékpártípushoz illő négy mód – gazdaságos, túra, sport és sebesség – bármelyikére beállítható. Egy sportos hegyikerékpár esetén a hajtóegység dinamikusabban biztosítja az energiát, mint egy túrabiciklinél, ahol inkább a távolság legyőzése a fontos szempont.



A hajtóegység, az elektronika, az akkumulátor és a töltőegység, valamint a kormányra szerelt HMI olyan könnyű és nagyteljesítményű hajtórendszert képeznek, amely nem csupán erős és strapabíró, hanem középső és alacsony helyzetben levő súlypontja miatt nagyfokú menetstabilitást is biztosít.



A Robert Bosch AG évente mintegy 80 millió darabot gyárt olyan kompakt és rendkívül hatékony elektromotorokból, melyek az eBike hajtásában is megtalálhatók. Az eBike energiatároló rendszerének alapjául a Bosch elektromos kéziszerszámait is működtető lítium-ion akkumulátorok fejlesztési és gyártási tapasztalatai szolgáltak. A hajtórendszert alkotó HMI, az elektronika és az érzékelők tekintetében pedig a Bosch széleskörű gépjármű elektronikai ismereteit hasznosították– hiszen a cégcsoport évente több mint 100 millió elektronikus vezérlőegységet és több mint 220 millió érzékelőt gyárt.

Az eBike rendszerben így érvényesülnek a legkülönbözőbb technológiák nagyüzemi gyártása során felhalmozott globális tapasztalatok. A nagyteljesítményű technológiának és a komoly logisztikának köszönhetően a Bosch jó eséllyel indul, hogy kiemelkedő pozíciót foglaljon el ezen a piacon is; középtávon 20 százalékos részesedést szeretnének elérni.

Javuló eredmények

A Bosch csoport újra növekedési pályára került, és máris visszaállt a 2007. évi árbevételi szintre. Az előzetes adatok szerint a 2010-es üzleti évben a cég 47,3 milliárd eurós, vagyis a tavalyelőtti 38,2 milliárdhoz képest 24 százalékkal nagyobb forgalmat ért el.

elektromos kerékpármotor Bosch e-bicikli Human Machine Interface hmi
Kapcsolódó cikkek