Cégvilág

Hivatalosan is beszállt az állam az AGRI-projektbe

Az MVM Zrt. hivatalosan is belépett az AGRI Projektbe, amelynek célja az azeri földgáz szállítása Közép- és Délkelet-Európa államaiba. Az MVM belépésével várhatóan felgyorsulnak a projekt előkészületei - áll a vállalat közleményében.

Az AGRI LNG Társaság budapesti közgyűlése a hétvégén az MVM 50 ezer eurós hozzájárulásával, valamint a meglévő tulajdonosok 25-25000 eurós felajánlásával 100 ezerről 200 ezer euróra növelte törzstőkéjét.

A mostani döntés az első nagy lépés a 2011. február 14-i négyoldalú miniszteri találkozó óta, amikor is bejelentették, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. belép a projekt-vállalatba. Az MVM képviseletét Bács Zalán a társaság stratégiai vezérigazgató-helyettese látja el. Az immár négytagú projektcég szoros együttműködésben végzi az uniós források eléréséhez szükséges feladatokat - olvasható az MVM közleményében.

Az AGRI projekt célja azeri földgáz szállítása Közép- és Délkelet-Európa államaiba. A tervek szerint az azerbajdzsáni Sangachal terminált csővezetéken kötnék össze a Grúzia fekete-tengeri kikötőjével. Itt cseppfolyósítási eljárás után a földgázt tankereken szállítanák a romániai Constanca kikötőjébe.

Az újragázosítást követően a már létező román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz Romániába, a nemrégiben átadott magyar-román gázvezetéken keresztül Magyarországra és a régió más országaiba. Az AGRI projekt a tervek szerint 7 milliárd köbméter éves kapacitással bír majd, melyből 2 milliárd köbmétert Románia használna fel. A projekt várható bekerülési költségét 4-6 milliárd euróra becsülik.

Románia LNG AGRI földgáz gázvezeték MVM cseppfolyós
Kapcsolódó cikkek