Cégvilág

iPad2-premier Magyarországon

A japán földrengés világszerte befolyásolhatja a szállítások ütemezését

A március eleji bejelentéskor mára időzítették az Apple legújabb táblagépének, az iPad2-nek az USA-n kívüli premierjét. A második körös megjelenés ezúttal Magyarországot is magában foglalja, és az időközben felmerült nehézségek ellenére úgy tudjuk, nem tolódik a hazai bemutató.

Azzal ugyanis nem számolhatott senki, hogy két hete pénteken, épp az amerikai premier napján olyan brutálisan megmozdul a föld Japán partjainál, majd az ország egy részét elsöpri az azt követő cunami. A természeti csapás a távol-keleti ország elektronikai iparát is majdnem teljesen padlóra küldte, a részegységek gyártásában azonban mindenképpen nagy fennakadásokat okoz. Szakértők még néhány napja is úgy látták, logisztikai és alkatrész-utánpótlási gondokat okozhat a kialakult helyzet az iPad2 gyártásában is.

Van a készülékben néhány olyan komponens, amelyet eddig japán forrásból szereztek be az Apple bérgyártói. Ilyen például az elektronikus tájoló, amelyet az AKM Semiconductor gyárt, a rendszer-akkumulátor szállítója az Apple Japan, míg az Asahi Glass Co. állítja elő az érintőképernyő üvegét, míg a flashmemória-egységet a Toshibától rendelték meg, igaz, ez utóbbira máris van helyettesítő jelentkező: a dél-koreai Samsung Electronics és az amerikai Micron Technology.

Ezek a problémák ráadásul akkor keletkeznek, amikor az Apple éppen inkább felfuttatná a termelést a vártnál nagyobb kereslet kielégítésére.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

VG-->

Apple ipad2 elektronkus tájoló flashmemória premier
Kapcsolódó cikkek