Cégvilág

Nem ritka a 100 milliós műhibaper

Évente 400-500 orvosi műhibaper folyik a bíróságokon, a megítélt kár összege egy-két milliárd forint, nem ritka a százmilliós ügy. A biztosítók ódzkodnak a gyógyítóktól, az EU-tagállamok határokon átnyúló ellátása miatt is sürgető a kórházak kockázatközösségének a létrehozása.

A fáradt orvos könnyebben hibázik, ami fatális következményekkel járhat – mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Becslések szerint évente 400-500 új pert kezdeményeznek a bíróságokon, és egy–két milliárd forint között van a kifizetett kártérítés. Nem ritka a százmilliós kártérítés sem, ám a biztosítók ebből általában legfeljebb ötmillió forintot térítenek meg az intézményekkel kötött felelősségbiztosítási szerződésre.

Nemzetközi tapasztalatok alapján nálunk is számítani kell a perek számának és a kártérítések összegének a megugrására. Az Egyesült Államokban például az egészségügyre fordított kiadások 2 százalékát költik megítélt kárügyekre. Ha a hazai 500 milliárd forintos kórházi büdzsét nézzük, úgy már most 10 milliárdot jelentene ugyanez az arány. A legtöbb műhibapert egyébként a szülészek, a traumatológusok, a gyermekgyógyászok és a plasztikai sebészek miatt varrják a kórházak nyakába a páciensek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Magyar Orvosi Kamara műhibaper kártérítés
Kapcsolódó cikkek