Cégvilág

Párizs kemény bírsággal sújtotta a Google-t

A francia adatszabályozó hatóság (CNIL) 100 ezer euró összegű büntetéssel sújtotta az amerikai Google internetes konszernt, amiért engedély nélkül adatokat gyűjtött a Street View projektje részére.

A CNIL még 2010 májusában figyelmeztette a Google-t, hogy bírsággal számolhat, ha nem szünteti be az adatgyűjtést és nem adja át a már megszerzett adatokat. A szervezet a Digital Trends jelentése szerint közölte, hogy a Google nem tett eleget a követeléseinek és ezért rótták ki a bírságot, ami egyébként a legmagasabb a szabályozás 2004-es bevezetése óta.

A CNIL szerint az amerikai internetes óriás olyan személyes adatokat gyűjtött, amelyekhez nem férhetett volna hozzá. A Street View kapcsán több országban indult vizsgálat a Google ellen, a cég ugyanis olyan wi-fi kapcsolattal szerelt autókat használt a panorámafelvételek készítéséhez, amelyek automatikusan tárolták a nem védett hálózatokon közvetített adatokat, miközben elhaladtak a lakóházak előtt. A Google így számtalan internetböngészési adathoz és e-mail címhez is hozzájutott.

A Google ismételten jelezte, hogy a vállalat "nagyon sajnálja, amiért tévedésből adatokat gyűjtött". A cég fellebbezhet a pénzbírság ellen, de ezt eddig nem jelezte és vélhetően erre nem is kerül sor, mivel a korábbi esetekben is elfogadta a kritikát és a szankciókat az óriáscég.

adatgyűjtés street view wi-fi bírság Google adat
Kapcsolódó cikkek