BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több a vendéglőt üzemeltető vállalkozás

Csaknem kétezerrel lett több tavaly Magyarországon 2009-hez képest az éttermi, rendezvényi étkeztetést, italszolgáltatást végző vállalkozás, és nőtt az ágazatban foglalkoztatottak száma is – írta az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisára hivatkozva a Gazdaság.hu. A múlt év végén 23 417 ilyen cég működött országszerte, míg 2009 decemberében csupán 21 548; igaz, nőtt az ágazatban a felszámolás alá vont vállalkozások száma is, a 2009-es 803-ról 1024-re. A cikk szerint a vendéglátásban foglalkoztatottak száma folyamatosan emelkedik: az ágazatban 2009 végén hivatalosan 66 400 főt foglalkoztattak, ez a szám 2010 végére 25 százalékkal, 83 ezer főre nőtt.

Szatmáryné Jähl Angéla, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) turizmus-vendéglátás osztályának elnöke úgy véli, hogy a létszámnövekedés mögött az élőmunka terheinek csökkentése áll, a cégek igyekeznek igénybe venni például a munkanélküliek foglalkoztatásával járó járulékkedvezményeket, és nagymértékben nőtt a részmunkaidős foglalkoztatás aránya is. A szakértő a Gazdaság.hunak elmondta: tapasztalataik szerint miközben a közüzemi étkeztetők száma emelkedik, a szabadpiaci vendéglátók helyzete nagyon nehéz. Újabban ráadásul a tervezett dohányzási tilalom bevezetése is borzolja a vendéglátósok kedélyeit. Mint azt Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke a Világgazdaságnak korábban elmondta, ez a lépés újabb csapást mérne a recesszió sújtotta ágazatra, és akár 30-40 százalékos forgalomcsökkenést is okozhat az amúgy is alacsony átlagos kihasználtsággal üzemelő éttermeknek, ezáltal pedig elbocsátásokhoz, bezárásokhoz is vezethet. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.