Cégvilág

A hungarikum-törvény a nem-hungarikumokat sorolja fel

A parlament ősszel tárgyalhatja a hungarikumokról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály szabályozza majd, hogy mi lehet védett termék a határokon belül. Erről beszélt Birinyi József, az Országgyűlés Hungarikum Munkacsoportjának vezetője az MR1 Kossuth Rádiónak.

A készülő törvény nem a hungarikumokat sorolja fel, hanem egyfajta kerettörvényként meghatározza azokat a kitételeket, amelyek alapján ebbe a körbe később bármi bekerülhet.

Birinyi József, az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: megalapozottan, idővel a jelenleginél több hungarikum lesz, valamint a most annak számítók - egy gyorsított eljárás során - jogilag is hungarikummá és védetté válnak. A minősítések során azonban, a jövőben is azt tartja szem előtt a munkacsoport, hogy kevés, ám annál kiemelkedőbb érték váljon hungarikummá.

Így a helyi vagy megyei értékeket, amelyek az adott térségben fontosak nem helyi vagy megyei hungarikumnak nevezik majd, hanem értéknek, és csak az úgymond hungarikum-piramis csúcsán álló legkiemelkedőbb értékek lehetnek hungarikumok. A hungarikumok szűk köre is hozzájárul ahhoz, hogy ez valóban egy kiemelkedő cím legyen a jövőben – tette hozzá a munkacsoport vezetője.

Mint arról beszámoltunk, a hungarikum törvény kerettörvényként készül, melyhez szorosan kapcsolódik a fontos részleteket tovább tisztázó, szabályozó végrehajtási rendelet. A nemzeti értékek gyűjteményének rendszerezése - a jelenlegi tervek szerint - a Vidékfejlesztési Minisztériumban létrehozandó, és a Hungarikum Nemzeti Bizottságot kiszolgáló titkárság feladata lesz.

Lezsák Sándor tavaly úgy nyilatkozott, hogy a tervezet lehetőséget ad támogatás lehívására egy úgynevezett hungarikum-alapból, így a pályázó pénzbeli juttatásban is részesülhet, annak érdekében, hogy a védendő örökséget fenn tudja tartani. Részleteket nem kívánt közölni, de mint elmondta, van olyan elképzelés is, hogy a nemzeti összjövedelem meghatározott részét minden évben kötelezően a hungarikum alapba fordítanák.

nemzeti bizottság hungarikum hungarikum-alap birinyi
Kapcsolódó cikkek