Cégvilág

Csalódást keltett a Google gyorsjelentése

Különböző egyszeri tételektől tisztítva, korrigálva, csinosítva és mentesítve sem haladta meg a Google egy részvényre eső profitja az elemzői konszenzust. A bevétel ugyan jelentős növekedést könyvelhetetett el, ám a részvényárfolyam esésnek indult a hír hatására.

A különbség mindössze négy centre rúgott a Bloomberg felmérése szerint (EPS: 8,08 szemben a várt 8,12 dollárral), ám a befektetők nem csupán emiatt kedvetlenedtek el.

A Google internetes óriás bevétele nőtt az idei első negyedévben – derül ki az első adatokból. A világ vezető keresőprogram-cége szerint a nettó bevétele 6,54 milliárd dollár volt, ami 29 százalékos növekedést jelez az egy évvel korábbi azonos  időszakban regisztrált 5,06 milliárd dollárhoz viszonyítva.

A Google az amerikai keresők piacán mintegy 65 százalékos részesedéssel bír, míg Európában ez 90 százalékra rúg. Az amerikai cég jelezte, hogy továbbra is hosszú távra tervez, idén mintegy 6000 új dolgozót felvételét tervezi foglalkoztasson.

Az Equilor elemzése szerint a társaság negyedéves beszámolója alapján az új vezérigazgató (Larry Page) szakított Eric Schmidt politikájával és további dolgozókat vett fel, valamint emelte az alkalmazottak fizetését, amely a negyedéves eredményt is nyomás alatt tartotta.

Vélhetően a működés költségnövekedésének mértéke az, amely kiverte a biztosítékot a piaci szereplők körében, hiszen Page saját elképzeléseit már korábban is vázolta. De nem tetszhetett a befektetőknek az sem, hogy a fokozódó piaci versenyben esetleg alulmaradhatnak a Facebookkal vagy az Apple-lel szemben.

A gyenge eredményt egyébként a márciusi japán eseményekkel is magyarázta a pénzügyi igazgató. Bár van összefüggés a két dolog között, ám megint csak egy olyan tényezőt találtak a vállalatvezetők, amelybe jolly-jokerként kapaszkodhatnak majd. Érzésünk szerint ez a momentum még jó néhány vállalat első negyedéves gyorsjelentésében visszaköszön majd.

A Google részvényei egyébként 5 százalékot meghaladó mértékben estek az elektronikus kereskedésben, amely a mostani hangulatot figyelembe véve a mai normál kereskedésben hasonló mértékű veszteséget prognosztizál.

Larry Page EPS Apple Google Facebook gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek