Cégvilág

Élelmiszerárak - Elég egyetlen gikszer és robban a bomba

Az élelmiszerárak szinte egyöntetűen emelkednek, ezzel együtt az étkezési olajkészletek évtizedek óta nem látott alacsony szintre estek vissza. A szakértők szerint elég egyetlen, időjárásból eredő termelési kimaradás és mai, rekordközeli árak is alacsonynak tűnnek majd.

Ebben az évben 25 százalékkal, 9,39 millió tonnára esik vissza az étkezési olajfélék készlete, ez mintegy 23 napnyi fogyasztásnak felel meg, ami 1974 óta nem látott alacsony szint. Miközben az elmúlt négy évtizedben 85 százalékkal növekedett a Föld lakossága, az étkezési olaj iránti kereslet a kilencszeresére nőtt. A kínálat szűkösségén a pálmaolaj-termelők járnak jól, amelyek akár 23 százalékkal magasabb áron adhatják el termékeiket.

Az árrali szinte biztosan áremelésre kényszeríti majd a világ második legnagyobb élelmiszertermék gyártóját, az Unilevert és egyúttal a végletekig feszíti a piaci viszonyokat. "A világ semmilyen termelési problémát sem engedhet meg magának. Ha északi féltekén akár egyetlen alkalommal is megakad a termelés, az katasztrofális helyzetet és újabb ár ralit idéz elő" – fogalmazott a Bloombergnek Steve Nicholson, az International Food Products tanácsadója.

Idén 6,1 százalékkal emelkedik a növényi olajok iránti kereslet, felülmúlva ezzel a 4,2 százalékos kitermelésnövekedést. Az idei év nem kedvezett az olajtermelőknek, hiszen a két legnagyobb pálmaolaj-előállító; Indonézia és Malajzia áradásoktól szenvedett, miközben a napraforgóolaj előállításában vezető Kanada, Európa és Oroszország az aszállyal küzd.

A katasztrófa lehetőségével fenyegetett Robert Zoellick is, a Világbank elnöke szerint egyetlen sok kelég ahhoz, hogy a világot teljes élelmiszerár-válságba taszítsa.

ár készlet rali olaj válság Unilever növényi olaj
Kapcsolódó cikkek