Cégvilág

INA-ügy: visszautasít a Mol

A magyar olajtársaság szerint alaptalanok a lejáratási kísérletek

A Mol Nyrt. határozottan visszautasít minden piacbefolyásolásra vonatkozó gyanúsítást – reagált a társaság a horvát sajtóban az INA-részvényekkel kapcsolatban megjelent találgatásokra. A Mol közölte: eddig is betartott és a jövőben is betart minden tőkepiaci szabályt és nemzetközi sztenderdet, ideértve a tőzsdei kereskedésre és az ezekkel kapcsolatos közzétételi kötelezettségekre vonatkozókat is. A társaság szerint alaptalanok és elfogadhatatlanok a mostanában tapasztalt kísérletek a Mol lejáratására.

A horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) tegnap jelentette be, hogy újabb egy héttel meghoszszabbította az INA-részvények kereskedésének felfüggesztését a zágrábi értéktőzsdén. A börze honlapján a HANFA azzal indokolta a tilalom fenntartását, hogy egyes befektetőkről csak részben sikerült adatokat beszerezni.

A HANFA múlt hétfőn döntött a kereskedés felfüggesztéséről, hogy információkat gyűjtsön az elmúlt hónapokban indult részvényfelvásárlások hátteréről. A Vecernji list napilap a birtokába került HANFA-jelentés alapján vasárnap azt közölte: a horvát pénzügyi felügyelet piaci manipulációval vádolja a Molt, mert az szerinte ciprusi cégeken és az ő megbízásukból vásárló New York-i Convergex brókerházon keresztül szerzett INA-rész-vényeket. A felügyelet elnöke által aláírt jelentés szerint a ciprusi felvásárlók mögött a Mol állhat, amely a titkos részvényvásárlásokkal „megtévesztette a befektetőket”, hogy megszerezze az INA-részvények több mint 50 százalékát. A lap azt állítja, hogy a HANFA ügyészségi feljelentése szerint az egyik leggazdagabb és „az alvilághoz szorosan kötődő” szlovák állampolgár, Mario Hoffman ugyanakkor pénzmosási céllal, szintén ciprusi cégen keresztül vásárolt INA-részvényeket az elmúlt hónapokban. A jelentés szerint azonban nem látni közvetlen kapcsolatot a szlovák pénzmosás és a magyar olajtársaság között.

Jelenleg a Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényese az INA-nak, ennek papírjainak árfolyama szinte folyamatosan nőtt, a tőzsdei felfüggesztés előtti héten átlépte a 4000 kunát.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy az INA papírjainak felvásárlása kapcsán ügyészségi nyomozás indult Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedően. n MTI-Eco

Kapcsolódó cikkek