Cégvilág

"Ne kövesse el Orbán a Medgyessy-kormány hibáját!"

A rezidensek problémáit mintegy 7 milliárd forintból meg lehet oldani, a háziorvosok anyagi helyzetén pedig 40 milliárddal lehetne javítani - mondta Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kénytelen lesz megoldani a rezidenskérdést a kormány, mert ahogy én a rezidenseket hallgatom, ők ősszel ki fognak menni az utcára - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában. Tulassay Tivadar szerint a probléma megoldásához elég lenne hétmilliárd forint. Ez az összeg korábban benne volt a rendszerben, három évvel ezelőttig évente kilencmilliárdot tettek félre a kezdő orvosok oktatására. Ha ez a pénz visszakerülne, megszűnne az elégedetlenség - vélekedett a szakértő.

A rektor emlékeztetett, hogy az államtitkár szerint a háziorvosok fizetését negyvenmilliárd forintból jelentősen meg lehetne emelni. Nem lenne szabad belemenni abba, amit a Medgyessy-kormány megcsinált: elvárások nélkül emelni a közszférában dolgozók bérét - hangsúlyozta Tulassay Tivadar.

Az utolsó helyre csúszik Magyarország az egy főre jutó gyógyszerfelhasználásban az unióban akkor, ha jövőre valóban elvonnak 120 milliárd forintot a gyógyszerkasszától - közölte a Semmelweis Egyetem rektora. Megjegyezte: bár sokszor elhangzik, hogy pazarlás folyik, és indokolatlanul sok gyógyszert fogyasztanak a magyarok, az OECD adatai szerint egy fő évente kétszáz euró értékben vásárol orvosságot, ami a negyedik legkisebb összeg az EU-ban.

Mint arról beszámoltunk ,nem fogadják el a piaci szereplők a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítását célzó kormányzati egyeztetések módszerét és a váratlanul 20 százalékra emelt extra mértékét. A bizalomvesztés miatt elvész a mainál hatékonyabb gyógyszerrendszer létrehozásának az esélye.

Tovább romlik a patikusok helyzete is – mondja Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Ugyanis a gyógyszerfogyasztás és a drágább orvosságok alkalmazásának a visszaszorításával tovább csökken a patikák működtetését biztosító árréstömeg.
 

gyógyszerfogyasztás rezidens Semmelweis Egyetem Tulassay Tivadar tüntetés
Kapcsolódó cikkek