Cégvilág

Rába: Sikerrel zártuk az évet, de nincs osztalék

Nem fizet osztalékot a Rába Járműipari Holding Nyrt. a növekedési tervekhez szükséges források biztosítása érdekében – döntött a pénteki megismételt rendes évi közgyűlésen a társaság közgyűlése az igazgatóság előterjesztése alapján.

A tavaly 859 millió forint adózás utáni veszteséget elszenvedett cég a kitűzött céljait teljesítve 35,8 milliárd forintos árbevétellel, 32 milliárdos mérlegfőösszeggel zárta a trendfordulót jelentő 2010. évet.

„A Rába Csoport sikerrel zárta a 2010. évet, növekedése megindult, üzemi szinten mért hatékonysága a gazdasági válság előtti szintre javult, devizakitettsége erőteljesen csökkent" – összegezte Pintér István, a Rába Nyrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a növekedéshez mindhárom üzletág emelkedő árbevétellel járult hozzá, és mindhármuk üzemi eredménye pozitív volt. Az elmúlt időszakban jelentős erőforrásokat biztosítottak a stratégiai vevőkapcsolatok kutatás-fejlesztési fókuszú megerősítésére. A nagyobb hozzáadott értékű termékek arányának emelése mellett a cégcsoport sikeresen növelte üzleti aktivitását a FÁK és EU piacokon is.

Pintér István kiemelte, hogy a 2010. üzleti évben a kedvezőtlen nemzetközi gazdasági feltételek ellenére ismét növekedésbe fordult a társaság árbevétele, eredményességi mutatói összességében kedvezően alakultak, és az EBITDA meghaladta a 3 milliárd forintot.
A közgyűlés – amelyet azért kellett újból összehívni, mert az április 18-ra meghirdetett közgyűlés határozatképtelen volt – elfogadta az igazgatóság beszámolóját a társaság elmúlt évi működéséről.

Ugyanakkor lehetőséget biztosított a társaságnak, hogy az alaptőkén felüli vagyonából saját részvényeket szerezhessen a stratégiai célok megvalósításához, illetve a Menedzsment Részvényopciós Programhoz kapcsolódóan, legfeljebb az alaptőke 15 százalékáig. A közgyűlés egy újabb esztendőre megerősítette a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. könyvvizsgálói megbízását is.

A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában jegyzik, exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az USA, az EU és a FÁK országok. A csoport portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó járműipari üzletág – a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág – alkotja:. A Rába Futómű Kft. a világ egyik vezető futóműtervező és gyártó társasága, amely speciális futóműveivel és nagy sorozatú futóműalkatrészeivel számos piacon jelen van. 

osztalék EBITDA Rába alaptőke piaci részesedés nyereség
Kapcsolódó cikkek