Cégvilág

Szombattól újabb 32 gyógyszer ára csökken

Mégis támogatja a biztosító a tragikus thaiföldi orvoshalál miatt hírbe hozott Medico Uno Pharma 32 gyógyszerét, mivel azok ára szombattól átlagosan 30 százalékkal kevesebb lesz, s mert még nincs bírósági döntés az orvosokat szakmai indok nélkül utaztató cég ügyében.

Módosítja szombattól a gyógyszerlistát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, így újabb 32 gyógyszer kerül majd kevesebbe a betegeknek és a biztosítónak. Április elsejétől már hatszáznál több generikus (lejárt szabadalmi védettségű) készítmény ára csökkent 232 forinttal.

Ugyan a Medico Uno még márciusban kezdeményezte gyógyszereinek csökkentését (ezt minden cég negyedévente megteheti az OEP által meghirdetett árversenyen), ám a javaslatot akkor nem vehette figyelembe a biztosító. Ugyanis az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) eljárást kezdeményezett annak kapcsán, hogy egy magyar orvos életét vesztette egy thaiföldi utazáson, amelyen több társával együtt vett részt.

Utólag kiderült, hogy az utat a Medico Uno szervezte, ám kiderült az is, hogy semmiféle szakmai rendezvény nem volt a távol-keleti országban. Az OGYI az ügy kivizsgálása kapcsán 18 eljárást indított, megvizsgáltak 6 cég promóciós és marketingtevékenységét és a gyógyszer-kereskedelemmel kapcsolatos szabályok betartását. Kilenc esetben igazolták a jogsértést és emiatt 52 millió forint bírságot vetettek ki. Egy cégnél, ez a Medico Uno, javasolták készítményei társadalombiztosítási támogatásának felfüggesztését, amiről az OEP-nek kellett dönteni.

Mivel a cég bírósági eljárást indított, mert jogszerűtlennek és irracionálisnak ítélte a vizsgálat megállapításait, a pénzbírságot pedig túlzónak, és megalapozatlannak, az OEP-nek meg kell várni a per kimenetelét. "Tekintettel arra hogy az érintett cég az OGYI határozatát bírósági úton támadta meg, valamint arra, hogy az általuk korábban benyújtott jelentős mértékű árcsökkentés mind a betegek, mind a gyógyszerkassza számára jelentős költségmegtakarítást jelentenek, az egészségbiztosítási pénztár utólag, hó közben módosítja az áprilisi gyógyszerlistát."

Amúgy a Medico Uno korábban azzal a javaslattal állt a hatóságok elé, hogy termékei árát olyan mértékben csökkenti, hogy az 3 év alatt akár 30 milliárd forintos megtakarítást jelent a társadalombiztosítónak, a betegterhek pedig sok milliárddal csökkenhetnek. Azt is ígérte, hogy a gyógyszerpromóció gyakorlatából visszavonul.

gyógyszer Medico Uno ogyi oep
Kapcsolódó cikkek