Cégvilág

Újabb húsüzemet számol fel a Debrecen Csoport

A szolnoki székhelyű Debreceni Csoport Húsipari Kft. a szűkülő piaci lehetőségekre, a gyártás optimalizálására hivatkozva bezárja debreceni üzemét – tette közzé a vállalat. A magyarországi húsipari piac második legmeghatározóbb szereplője szerint a lépéssel a cég eredményesebb lesz. A Debreceni Csoport alig fél évvel a megvásárlás után, májusban bezárja a Kaiser Food Kft. mosonmagyaróvári szárazáruüzemét.

A Debreceni Csoport az elmúlt évek felvásárlásai révén öt húsfeldolgozó- és készítménygyártó üzemmel rendelkezik az ország különböző pontjain és egy vágóhíddal Debrecenben. A vállalat a friss tőkehús és a feldolgozott húskészítmény szegmensekben aktív.

A társaság közleménye szerint a belföldi húsipari piac alapvető, strukturális konszolidációja az elmúlt 20 évben nem valósult meg. Ennek következtében a magyarországi friss húsipari termékek nem jelentenek versenyképes árut, szolgáltatást a nyugat-európai húsipari cégek termékeivel, nagy arányú kihasználatlan kapacitás mellett.

Alapvetően jellemző a belföldi húsipari piacra a nagyfokú diverzifikáltság, több száz, kisvállalati kategóriát képviselő vágóhíd és húsfeldolgozó üzem működik Magyarországon. Mindezeken túl Európa egyik legmagasabb áfa-terhe tovább nehezíti az ágazati tevékenység eredményességének megvalósítását.

A Debreceni Csoport azt írja, öt gyártó üzemmel és extra gyártási kapacitások megléte miatt a vállalat nem tud elérni versenyképes pozíciót az egyre inkább szűkülő piacon. A vállalat döntése értelmében elengedhetetlenül szükséges a gyártókapacitás optimalizálása annak érdekében, hogy vásárlóink a lehető legjobb minőségű termékekhez juthassanak versenyképes árakon.

Mindezen okok miatt a vállalat úgy döntött, hogy a debreceni üzemében a tevékenységeit leállítja, az üzemet bezárja. A Debrecenben gyártott termékek gyártását a vállaltcsoporthoz tartozó más magyarországi gyárak veszik át. A tervek szerint a bezárással a cég eredményesebb és versenyképesebb lesz, valamint megerősíti pozícióját a piacon. Továbbá a Debreceni Csoport célja a jövőben a húskészítmény-gyártás piacán való erős pozíció megőrzése, amely egyedül a termelési tevékenység konszolidációja mellett mehet végbe, amelynek célja meglévő kapacitásaink hatékonyabb kihasználtsága, valamint a meglévő magyarországi munkahelyek megtartására minél nagyobb számban – olvasható a közleményben.

Mint ismert, március 22-én a Kisalföld arról számolt be, hogy májusban a vállalat bezárja a fél évvel ezelőtt megvásárolt Kaiser Food Kft. mosonmagyaróvári üzemét, amellyel csaknem száz alkalmazott állása szűnik meg. Azt, hogy a debreceni bezárás hány alkalmazottat érint a társaság nem közölte. Megkeresésünkre nem ragált.

húsüzem üzembezárás élelmiszeripar Debrecebi csoport gyártókapacitás
Kapcsolódó cikkek