Cégvilág

Beindult a krízisközpont - Közeledik a hamu

Az európai légiközlekedési felügyelet beindította a légiközlekedési kríziskoordinációs központot, miközben az izlandi hamu a brit sziget felé közeledik.

Az Eurocontrol legfrissebb jelentése szerint igen nagy a valószínűsége annak, hogy holnap gondot okoz az írországi és skóciai légiközlekedésben az izlandi Grimsvötn vulkán által kibocsátott hamu.

A szervezet fél órával ezelőtt közölte, hogy megkezdte működését az európai légiválságokat felügyelő központ és folyamatosan frissítik a hamufelhő mozgásával kapcsolatos híreket. A bizonytalan időjárási körülmények miatt az Eurocontrol jelenleg csak 12-24 órás időtávra tud prognózist készíteni és ezek az előrejelzések is elég pontatlanok. A brit légiközlekedési felügyelet nyilatkozataiban egyébként már megelőlegezett egy esetleges, részleges légtérzárat.

A hamufelhő miatt már lezárták Izland legnagyobb repterét. És bár a szigetország szerint a vulkánkitörés elsősorban az izlandi légiközlekedésben okoz gondot, az ország meteorológiai szolgálata már ma reggel is feltételezte, hogy a brit szigeteket elérve a hamu akadályozza majd a transzatlanti légiközlekedést.

A nemzetközi légi ipar feszült figyelemmel kíséri az eseményeket, hiszen tavaly az Eyjafjallajokull vulkán kitörése miatt hat napra le kellett zárni Európa teljes légterét, a 100 ezer járat törlése a nemzetközi légiközlekedési szövetség szerint összesen 1,7 milliárd dolláros kárt okozott.

vulkánkitörés légiközlekedés hamufelhő Eurocontrol Izland hamu
Kapcsolódó cikkek