Cégvilág

Kimondták a német atomerőművek halálos ítéletét

A hatalmon lévő koalíciós kormány a hét végén úgy döntött, hogy 2022-ig bezárja Németország valamennyi nukleáris erőművét.

A hírt Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter jelentette be hétfőn kora reggel, a koalíciós pártok hosszas tanácskozása után. "A döntés végleges, az utolsó három nukleáris erőmű 2022-ben bezár" - közölte Rüttgen újságírókkal. Hozzátette: nem lesz felülvizsgálatra vonatkozó klauzula.

A fukusimai katasztrófát követően hét atomerőművet ideiglenesen bezártak, egyet pedig még jóval a fölrengés előtt leválasztottak a hálózatról. A kormánydöntés szerint a legöregebb nyolc üzemet többé nem indítják újra. 2021-ig további hat erőmű jut ugyanerre a sorsra, a fennmaradó három, legújabb atomerőmű pedig 2022-ben áll le – írja a Die Welt.

Az 50Hertz, a Tennet, az EnBW Transportnetze és az Amprion, amelyek a nagyfeszültségű kábelhálózatot üzemeltetik, a terv bejelentésekor arra emlékeztettek , hogy a rendszer már így is határterhelésen működik a téli hónapok alatt, amikor a csak kevéssé tud besegíteni. A szolgáltatók levelükben azt állították, hogy a szélcsendes téli napokon hosszabb áramszünetekre lehet majd számítani, főként a jelentős energiafogyasztást produkáló déli ipari régiókban. A Német Atomenergia Szövetség pedig az ellátási bizonytalanságok mellett a klímacélok meghiúsulására, a magasabb költségekre és a nagyobb importfüggőségre figyelmeztetett Merkel terve kapcsán.

A német energiavállalat, az RWE a hesseni szövetségi bíróságon keresetet nyújtott be a német állam ellen azután, hogy Angela Merkel elrendelte a hét legidősebb német atomerőmű leállítását. Az E.On, bár korábban tervezte, nem perli Németországot. Az RWE a német atomenergiáról szóló törvény 19-dik paragrafusára hivatkozik: „a kormánynak nincs semmiféle jogi eszköze arra, hogy leállítsa az erőművek működését”.

áramellátás hálózat német leáll RWE atomerőmű
Kapcsolódó cikkek