Cégvilág

A Vodafone 100 milliós bírsága még csak nem is rekord

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintra bírságolta tegnapi tárgyalásán a Vodafone Magyarország Zrt.-t. Az indoklás szerint a mobilszolgáltató a tavaly nyáron lebonyo-lított emelt díjas SMS-játékával kapcsolatban fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

A Vodafone egyebek mellett megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adott a játék tartalmát, menetét, a részvétel költségét, a nyerési esélyeket, a fogyasztó által elért eredményt illetően. A bírság meghatározásánál a figyelemmel volt a játékból befolyt bevétel nagyságára, s súlyosbító tényezőként értékelte, hogy a jogsértés közel két hónapot ölelt fel. Suba János, a Vodafone vállalati kommunikációs igazgatója elmondta: a cég nem ért egyet a döntéssel, és annak megsemmisítéséért bírósághoz fordul.

A szankció nem számít rekordnak a hazai távközlésben, a GVH már többször is büntette 100 millió feletti összeggel a piac szereplőit, egy alkalommal a bírság a 200 milliót is elérte.

Ezzel szemben valódi megabírságot kapott az Európai Bizottságtól (EB) a Telekomunikacja Polska (TP SA). Brüsszel a lengyel telefontársaságra 127,5 millió eurós (mintegy 34 milliárd forintnak megfelelő) pénzbüntetést szabott ki piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt. Az EB határozata szerint a legnagyobb lengyel telefontársaság 2005 és 2009 között akadályozta, hogy az alternatív szolgáltatók a széles sávú internethálózatához térítés ellenében hozzáférjenek. A pénzbüntetés a társaság 2010-es forgalmának 3,24 százalékára rúg. A határozat nem jogerős, a TP SA közölte, megfellebbezi azt. A döntés után a TP SA részvényeinek értéke több mint 2 százalékkal esett.

versenyhivatal bírság GVH távközlési
Kapcsolódó cikkek