Cégvilág

Csaknem 11 milliárdnyi életjáradék termőföldért cserébe

A Termőföldért életjáradék program keretében az idén 10,9 milliárd forint életjáradék folyósítása terheli a központi költségvetést ilyen címen.

Többek között ezt az információt is tartalmazza Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írásbeli válasza, amelyet Ficsor Ádám MSZP-s honatya kérdésére adott azt követően, hogy az országgyűlési képviselő a Földért életjáradékot programról intézett kérdést a vidékfejlesztési miniszterhez. 

A miniszteri válasz emlékeztet: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) írásbeli tájékoztatása szerint a Nemzeti Földalapról szóló tavalyi törvény hatályba lépéséig 24 215 jogosulttal jött létre életjáradéki szerződés. Az addig kifizetett 52 milliárd forint életjáradék ellenében pedig 81 071 hektár termőföld került a Nemzeti Földalapba (NFA).

Az eddig megkötött életjáradéki szerződések egy főre eső átlagos összege 43 ezer forintot tesz ki havonta. A hatályos életjáradéki szerződések alapján a múlt év szeptember-decembere közötti időszakban 3,2 milliárd forint életjáradék kifizetésére került sor.

A Termőföldért életjáradék program meghirdetett 5. üteme esetében a pályázatok benyújtására a múlt év június 18-ig nyitva állt határidőben mintegy 700 pályázat érkezett az MNV Zrt.-hez. A benyújtott pályázatok száma jóval alulmaradt a korábbi ütemekben beérkezettekhez képest. A szakértők szerint mindez elsősorban a korábbinál szigorúbb pályázati feltételeknek köszönhető.

A beérkezett pályázatokat az MNV Zrt. feldolgozta ugyan, azonban azokat a Nemzeti Földalapról szóló törvény 2010. szeptember 1-i hatályba lépéséig nem bírálta el, nem hozott döntést az életjáradéki szerződések megkötéséről. A tulajdonosi joggyakorlás körében bekövetkezett változások eredményezik a pályázatok elbírálásának késedelmét - jelzi a miniszteri válasz. Hozzátéve: az NFA azonban megteszi a szükséges intézkedéseket a szerződések mielőbbi megkötése érdekében.

A miniszteri válasz kitér arra is, hogy az életjáradéki szerződések alapján történő kifizetést csak részben ellentételezik a Nemzeti Földalapba bekerülő termőföldvagyon hasznosításának bevételei. Így újabb életjáradéki program nem indul.

termőföld MNV életjáradék Nemzeti Földalap
Kapcsolódó cikkek