Cégvilág

Ismét drágábbak lesznek a gumiabroncsok

A gumibroncsgyártók is túl vannak a világválságon. Amíg tavalyelőtt csak a Hankook forgalma nem csökkent, az elmúlt évben már az összes világcég árbevétele jelentősen emelkedett.

A Bridgestone ugyanakkor jelentős áremelésre készül Európában. Július elsejétől a mezőgazdasági abroncsait átlagosan 12 százalékkal adja drágábban a kereskedőknek, a terep- és újrafutózott darabok 8, a személyautó kishaszonjármű és motorkerékpár abroncsok pedig mintegy 5 százalékkal drágulnak

A gumiabroncsgyártók a nyersanyag és az energia folyamatos drágulására hivatkozva tavaly negyedévente emelték áraikat, ám ezzel párhuzamosan növekedett a rendelésállomány is. Úgy látszik, a folyamat nem állt meg: a Continental a napokban jelentette be, hogy mind a járműgyáraktól, mind a kereskedelemből érkező megrendelések olyan tempóban élénkülnek, hogy ebben az évben 10 százalékkal 124 millió darabra – eddigi legnagyobb éves mennyiségre – emeli termelését.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma a múlt héten jelentette be, hogy pályázatán a Goodyear és a Michelin sokmillió dolláros repülőgépabroncs szerződést nyert el. A szerződések értelmében a Goodyear 37,1, a Michelin pedig 28 millió dollár értékű abroncsot szállít 2013 szeptemberéig a légierő számára.

Részletek a pénteki Világgazdaságban

nyersgumi gumiabroncs gumi nyersanyag
Kapcsolódó cikkek