Egyre valószínűbb, hogy a közeljövőben újabb húsipari cégek dőlnek be, ám arról piaci körökben folyik a találgatás, hogy melyek lesznek azok. Az ágazatban valószínűleg szükséges lenne a konszolidáció, ám a jelenlegi szerkezeti problémák miatt olyan cégek is a túlélésre játszanak, amelyek jobb szabályozási környezetben sikeresek lehetnének. Az iparág problémái közül az egyik legnagyobb az élelmiszereket terhelő áfa nemzetközi összehasonlításban magas szintje. Mindez feketekereskedelemre csábítja az ágazat kisebb szereplőit, míg a nagyobbak – méretüknél és partnerhálózatuknál fogva – kénytelenek a komoly versenyhátrányt jelentő legalitás keretei között maradni. A szerkezeti problémák még jobb időkben is a fejlesztések és a növekedés ellen hatnak, az elmúlt években azonban – egyéb okok miatt is – az iparág minden szereplője veszteségessé vált. Nem csoda, ha a húsipar Magyarországon jelentős elmaradásban van a régió többi államához képest.
Itthon a két legnagyobb szereplő, a Csányi Sándor tulajdonában lévő Bonafarm Zrt. és egy szlovák befektetőhöz tartozó Debreceni Csoport eltérő stratégiát képvisel, de egyaránt a koncentrációban látja a kiutat. A többi cég a túlélésre játszik, fejlesztések helyett többnyire a tartalékaikat élik fel. 2., jegyzet 16. oldal