Cégvilág

Orvostechnikával bővült a Flextronics

Európai szintű orvostechnikai üzletággal bővül a magyarországi Flextronics csoport szolgáltatóközpontja, a Flextronics Global Services Budapest, az új részleget ma adják át. A fejlesztés annak köszönhető, hogy a budapesti üzem megszerezte hozzá a megfelelő nemzetközi orvostechnikai minősítést – válaszolta lapunk megkeresésére Pat Cullen, a Flextronics Global Services alelnöke.

A tervek szerint a részlegben a diagnosztikai és képalkotó berendezések nemzetközi gyártói számára nyújtanak majd disztribúciós szolgáltatást, foglalkoznak a termékek visszáruzásával, javításával, az alkatrész-utánpótlás logisztikai feladataival. Az alelnök úgy látja, a házi gyógyítás és diagnosztika terjedésével egyre nő az igény ezen eszközök javítása és alkatrészellátása iránt.

Az új üzletág 40 fővel indul, de a megrendelések függvényében nőhet a későbbiekben a létszám. A Flextronics Global Services Budapest az utóbbi három évben évi 35 százalékos növekedést ért el. Ennek arányában mintegy 800 fővel bővülhetett a foglalkoztatottak száma, így a létszám az említett időszak alatt több mint megduplázódott, jelenleg 1500-an dolgoznak a budapesti szolgáltatóközpontban.

Az új profillal kapcsolatos beruházás összegét nem kívánta nyilvánosságra hozni Pat Cullen. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is van jövője a szerződéses elektronikai gyártásnak és a hozzákapcsolódó szolgáltatásnak, a piac növekszik, a verseny igen kiélezett. Magyarország a magasabb hozzáadott értéket képviselő szegmensében tölthet be fontos szerepet. A tömeggyártásban ugyanis a fókusz egyre jobban átterelődik Ázsiába, az utóbbi öt évben ez a tendencia volt a jellemző, főleg a szórakoztatóelektronikai termékek bérmunkáiban.

A világ második legnagyobb árbevételű szerződéses gyártójának (EMS) számító szingapúri székhelyű Flextronics 1992 óta van jelen a magyar piacon, ahol összesen 12 ezer főnek ad munkát. A budapesti szolgáltató központ mellett gyártóüzeme van Sárváron, itt számítógépeket szerelnek össze a kínai Lenovo számára, Tabon és Zalaegerszegen egyéb elektronikai eszközök – köztük okostelefonok – gyártása folyik. A magyarországi csoport árbevétele tavaly elérte a 2,2 milliárd eurót, ez az anyacég teljes nemzetközi árbevételének közel a 10 százaléka.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek