Cégvilág

Putyin bekeményít: Egyfajta gázár van mindenki számára

Az Oroszország által meghatározott, a gázexport árára vonatkozó formula minden ország számára érvényes, ez alól Ukrajna sem kivétel – szögezte le Vlagyimir Putyin, szétfoszlatva ezzel Kijev reményeit.

Mi már megerősítettük a szándékunkat, hogy szorosan tartjuk magunkat a korábban megkötött szerződésekhez" - hangoztatta az orosz miniszterelnök Mikola Azarov ukrán miniszterelnökkel Moszkvában folytatott megbeszélése után. "Ez érvényes mind az ukrán fogyasztóknak szánt orosz földgáz árára, mind pedig az Ukrajnán áthaladó gázra vonatkozó tranzitdíjra – szögezte le Putyin a Reuters jelentése szerint. Az orosz miniszterelnök kijelentette: ha a gáz tranzitára emelkedik, akkor az ukrán fogyasztóknak felszámított gáz ára is. Az orosz miniszterelnök bejelentései határozott nemet jelentenek Ukrajna számára.

Mint arról beszámoltunk, Kijev szolgaságnak nevezte az előző kormányfő által Moszkvával kötött gázszállítási szerződést és kijelentette: vagy árkedvezményt kér vagy a gáz tranzitálásáért kapott díj emelését, hogy ezzel ellensúlyozza a költségeket. Azarov a bejelentéseket követően úgy fogalmazott: Ukrajna tiszteletben tartja az Oroszországgal korábban kötött szerződéseket.

Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója, a hét elején kijelentette, hogy az Ukrajnának szánt orosz gáz ára csaknem megkétszereződik ez év negyedik negyedében, és közel 500 dollár lesz ezer köbméterenként. Ukrajna az idei második negyedévben 295,6 dollárt fizet az orosz gázért és a harmadik negyedévben már 350 dolláros árral számít.
 

tranzitdíj Azarov Ukrajna gázár Putyin Gazprom
Kapcsolódó cikkek